„Kiskunmajsának a régió vezető turisztikai centrumává kell válnia a következő évtizedben”

 

Interjú Horváth Tamással, az MSZP-Párbeszéd országgyűlési képviselő-jelöltjével. 

Mi inspirálta arra, hogy közéleti szerepet vállaljon?

Erős családi kötődésem révén kerültem közel a politikához, szüleim mindketten az MSZP színeiben sok éven át önkormányzati képviselőként dolgoztak. Bizonyos szempontból adott volt a közéleti szerepvállalásom, biztos családi háttérrel és egy sikeres vállalkozással a hátam mögött: ez úgymond kerekké teszi az életem. Öt éve dolgozom Félegyházán önkormányzati képviselőként a gazdasági és a közbeszerzési bizottságban.

A kampány során több alkalommal tartottak Majsán fórumot, utcai kitelepülést. Milyen tapasztalatokat szerzett?

A majsaiak, illetve a környező településen élők azokat a rendszerszintű problémákat fogalmazták meg, melyek a teljes választókerületben, illetve országos viszonylatban is érzékelhetőek. Az illegális migrációhoz kötődő félelmek, az egészségügyben tapasztalható tarthatatlan állapot, az oktatási rendszer lebutítása, a megalázóan alacsony fizetések és nyugdíjak, valamint a mindent átható és már nem is különösebben titkolt kormányzati korrupció.

Az MSZP-Párbeszéd szövetségnek kész megoldásai vannak ezekre a problémákra. Az ország védelmére a fizikai határzár fenntartása elengedhetetlen, amíg azt a magyar emberek biztonsága megköveteli. Sorkatonaként a délszláv háború idején, a szerb határon szolgáltam, tehát ha valakinek, nekem van tapasztalatom arról, hogy milyen is egy menekültváltságot közelről átélni és annak hatékony kezelésében részt venni. Az egészségügy rendbetételének kérdése elsősorban pénzkérdés. Az orvosok és szakápolók, mentődolgozók bérezésének rendezése, a szakrendelések fejlesztése, a várólisták drasztikus csökkentése a legsürgetőbb feladataink közé tartozik.

Az oktatáspolitikában alapvető változásra van szükség. A tankötelezettség korhatárának felemelése, a szakoktatás minőségének javítása, az ingyenes első diploma és a tanszabadság visszaállítása a célunk. A fizetések terén az alacsony jövedelmek adóterheinek csökkentésére, a nyugdíjak tekintetében a megalázóan alacsony járandóságok felzárkóztatását vállaljuk. A kormányzati korrupció felszámolása érdekében támogatjuk az Európai Ügyészség felállítását.

Milyen konkrét elképzelései vannak a térség fejlesztésére?

A várost illetően a jelenlegi adottságok még hatékonyabb kihasználása, ennek kormányzati támogatása a fontos. A fürdő megléte még nem garancia a sikerhez, az eddig elért eredmények az itt élők szaktudásának, vendégszeretetének is köszönhető. Mindezek mellé kell megfelelő érdekérvényesítő képesség a döntéshozók felé, mely garantálja azt, hogy a régió vezető turisztikai centrumává váljon Majsa tíz éven belül. Konkrét terveim az üdülőfalu infrastruktúrájának fejlesztése, a kerékpárút hálózat régiós szintű bővítése és nem utolsó sorban a közbiztonság javítása.

Utóbbihoz kapcsolódik a rendkívül aggasztó mértékben növekvő drogfogyasztás visszaszorítása, a szintetikus szerekhez kapcsolódó jogszabályi környezet szigorúbb szabályozása. Gondoskodnunk kell a mélyszegénységben élők számára is megfelelő alternatívákról. Alapvető változtatásra van szükség az önkormányzati bérlakás program terén is, az elszabaduló ingatlan és albérlet árak szükségessé teszik azt, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok kedvezményes áron találjanak maguknak otthont.

Kardinális kérdés a külterületi és belterületi utak karbantartása, a kistelepüléseken a csatornázás megléte, illetve a közvilágítás bővítése vagy annak korszerűsítése. Újkígyós, Kígyós, Gárgyán és a Bodoglár felé vezető út és az internet hálózat kialakítása, de a város Fő utcájának felújítása vagy a központot elkerülő út megépítése is halaszthatatlan ügy.

MI

További friss hírek