Kiskunmajsa belvárosában holnap kezdődik a gallyazás

kép: gyenesdias.hu
Kiskunmajsa belvárosában november 18-án kezdődnek a szabadvezetéki hálózatok nyomvonalai mentén gallyazások. A munkálatok során a hálózatok biztonsági övezetébe nőtt fa vagy egyéb növényzetet eltávolítják.
A gallyazást a villamos művek, valamint a termelői, magán- és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló, 2/2013. (I.22.) NGM rendelet szabályozza. A levágott ágak, gallyak a települések belterületéről 5 munkanapon belül elszállítják.
TÁJÉKOZTATÓ INGATLANTULAJDONOSOK RÉSZÉRE A VILLAMOS HÁLÓZATOK KÖRÜLI GALLYAZÁSRÓL
Az NKM Áramhálózati Kft. arra törekszik, hogy a villamosenergia-szolgáltatás még a legviharosabb napokon is folyamatos és zavartalan legyen. Ehhez elkerülhetetlen a villamos hálózat biztonsági övezetét elérő fák és a hálózatba benyúló ágak gallyazása, a növényzet biztonsági ritkítása.
A gallyazás során a lakosság biztonsága az elsődleges szempont, törekedve az esztétikai szempontok betartására is. A minőségi villamosenergia-vételezés érdekében kérjük, Ön is kísérje figyelemmel, hogy az ingatlanjain lévő fák és a magas növények nincsenek-e túl közel az elektromos vezetékekhez. A kerti munkálatok alatt gondoljon a csatlakozó vezeték körüli növényzet eltávolítására is.
Az elektromos vezetékek környezetének, az úgynevezett biztonsági övezetnek a tisztán tartásával megelőzhetőek a rövid idejű áramkimaradások, az elhúzódó üzemzavarok és a fákkal kapcsolatos áramütéses balesetek. Emberéletek is múlhatnak a nem megfelelően gondozott fákon.
Biztonsági övezet határa belterületen a vezetéktől vízszintes és függőleges irányban mérve kis feszültség estén: min. 1 méter, közép feszültség esetén: belterületen min. 2,5 m, külterületen min. 5 m, melybe a gallyak még szélsőséges időjárás esetén se kerüljenek!
A gallyazást célszerű a vegetációs időn kívül, októbertől áprilisig végezni. Társaságunk a folyamatos villamosenergia-szolgáltatás biztosítása érdekében egész évben végzi a közcélú villamos hálózatokat veszélyesen megközelítő fák gallyazását. A gallyazó partnereink a fák ágait minden esetben a légvezetékek biztonsága érdekében, a szükséges mértékig távolítják el, figyelembe véve az adott fa fajtájának a növekedési ütemét. A levágott faágak elszállításáról gallyazó partnerünk az Önkormányzattal egyeztetett módon gondoskodik.
Ingatlanán Ön is sokat tehet a zavartalan villamosenergia-szolgáltatás, valamint saját vagyontárgyai biztonsága érdekében, ha az elektromos vezetékekhez közeli növények és faágak gallyazásáról gondoskodik. Érdemes a jogszabályban megjelölt biztonsági távolságokat már a kert tervezésekor, fatelepítéskor figyelembe venni és olyan fákat ültetni a vezetékek közelébe, amelyek magassága az évek múlásával sem veszélyezteti az elektromos hálózatok biztonsági övezetét.
A biztonsági övezeti gallyazás esetén nem minden esetben tudunk figyelembe venni esztétikai, illetve növényvédelmi és fametszési szempontokat, ezért javasoljuk, hogy a gallyazást a minden szempontból optimális eredmény érdekében Ön végezze, illetve végeztesse el.

NKM Áramhálózati Kft.
További friss hírek