Kihelyezték a székely zászlót: új testvére van Kömpöcnek

 

Ma (szombaton) délelőtt ünnepélyes keretek között írták alá a testvértelepülési megállapodást Székelyszáldobos településsel.

„Annál nagyobb tragédia nem érte a nemzetet, mint a trianoni döntés, amellyel Magyarország területének kétharmadát elveszítette” – fogalmazott Tisoczki László, Kömpöc polgármestere azon az ünnepségen, amelyen aláírta a testvértelepülési megállapodást Balázsi Dénessel, az erdélyi Bardoc település polgármesterével. (A szerződést Székelyszáldobossal kötötték ugyan, ám ez a falu közigazgatásilag Bardochoz tartozik.)

Tisoczki László hangsúlyozta: a megállapodással párhuzamosan azért helyezik ki a székely zászlót is a magyar, az uniós és a települési zászló mellé, mert jelezni szeretnék, hogy szolidaritást vállalnak a székelyekkel, és támogatják őket abban, hogy megőrizzék magyarságukat.

grape_256

Balázsi Dénes beszédében megjegyezte: Trianon óta szülőfalujukban magyarként másodrendű állampolgároknak számítanak. „De ahányszor próbáltak eltiporni, ahányszor ütöttek, annyiszor álltunk ki és lettünk még erősebbek” – fogalmazott.

A megállapodás aláírása után a települési és a székely zászló kihelyezése és felszentelése következett a mintegy félszáz ünneplő jelenlétében.

MI

További friss hírek