Készül a Hard-Ox demófelvétele

 

A kiskunmajsai bandát nem igazán kell bemutatni, hiszen számos helyi rendezvényen zenéltek már. A négytagú Hard-ox tagjai: Nyári Viktor (Dob), Czinkóczi László (Ének, Gitár), Vetró Olivér (Gitár), Juhász Tamás (Basszusgitár) igen komoly munkában vannak, ugyanis idén elkészül a zenekar első demó CD-je. Ezzel kapcsolatosan a Hökkentő – szegedi hallgatók lapja interjúját közöljük: 

Számtalan zenekar létezik, amely csak a kocsmai közönség szórakoztatásnak él, ambíciók nélkül. Vagy túl sok ambícióval, tudás nélkül. Ezért nehéz rájönni, hogy melyik az, amelyiknek egy kislemez és akár a rádió is jól állna. Illetve van-e a zenekarban annyi erő és kitartás, hogy meg tudják csinálni.

Egy zenekar életében mérföldkövek vannak. Szárnybontogatás, repülés, zuhanás. De mindig van egy pont, mikor elkezdődik. Egy pont, mikor úgy döntenek hogy a kezükbe veszik az irányítást, mikor kiderül, hogy igen is erősek és kitartóak, és megérdemelnék a rádiót vagy a kislemezt.

De hogy ha bele is vágnak a hosszú útba, mennyi mindent kell feláldozniuk? Mennyi pénzt kell beleölniük? Egyáltalán mi az a folyamat, amivel egy zenekar nagyobb lépésben előrébb tud jutni?
Egy olyan zenekarral beszélgettem, akik jelenleg nyakig benne vannak ezekben a munkálatokban. Elmondják tapasztalatukat, mesélnek a folyamatokról és céljaikról. Ez a feltörekvő zenekar nem más, mint a négytagú, rock beállítottságú Hard-Ox.

Mi volt a fő oka annak, hogy elkezdtétek a demó felvételeket?

Egyszerűen csak elkezdtük az elmúlt 1-2 évben komolyabban venni ezt az egészet. Írtunk néhány dalt és szerettük volna ezeket megmutatni az embereknek és szeretnénk, ha többen megismernének minket.

Mennyi „hobbizenélésnek” kellett eltelni, hogy belevágjatok?

Nálunk ez viszonylag sok idő volt, mert eleinte csak feldolgozásokat játszottunk.
Időbe telt amíg “ráéreztünk” a dalírásra és a saját stílusunkra. Számokkal kifejezve ez annyit jelent, hogy idén lesz 6 éves a zenekar, úgy 2-3 éve kezdtünk el dalokat írni
és most idén lesz kész az első demó CD.

Mi a folyamata annak, hogy „hivatalos zenekarrá” váljatok?

Először is a legfontosabb a saját szerzemények levédetése. Ezt az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnél lehet megtenni. Ennek a menete egy regisztráció levél útján minden zenekari tagtól. Ezt követően lehet bejelenteni művet, akár elektronikusan, akár levél útján, melynek menete egy kotta vagy hangfájl, és egy dalszöveg elküldése, feltöltése. A levédetést kérvényező tag mind a zenei produkció, mind a szöveg szerint meghatározza a jogdíj százalékokat a tagokra, azaz, hogy ki milyen részesedéssel vett részt az adott munkálatban. Ezután a tagok értesítést kapnak és jóváírják vagy megtagadják a levédetést. Jóváírás után kezdődik az Artisjus munkatársainak a munkája, a szám levédése, ami 3-4 napot vesz igénybe, ha elektronikusan megy az intézkedés. Levélben, a postai kézbesítés miatt ugye több idő. Szám levédetésnél meg kell adni egy alkotói nevet, ami esetünkben az együttes neve. És elvileg az első szám levédetésénél biztosított a név levédése is, ha más cégek, termékek, együttesek, stb. nevével nem egyezik, tehát nem követünk el jogsértést levédett név felhasználásával.

Mennyi időt, pénzt és energiát vesz ez igénybe?

Amennyit rá tudsz fordítani. Itt a számok végtelenek is lehetnének.
Nyilván mi is többet rászánnánk, de megvannak a korlátaink anyagilag és időben is. Mindenki átlagos keresettel, munka mellet foglalkozik ezzel az egésszel.

Maga a számok levédetése díjmentes, a fizikai megjelenítésért kell fizetni az Artisjus-nak. Interneten (pl. Youtube, Bandcamp) ingyenes a terjesztés.

Jelenleg hol tartotok?

Most az 5 számosra tervezett demó cd-ről 3 dal van fent Youtube-on. A másik kettőn még az utolsó simításokat végezzük.
Az idei év még nem tudjuk pontosan hogy alakul. Valószínűleg kevesebb fellépés lesz, mert egyelőre úgy terveztük, hogy írunk még pár dalt. Erre azért van szükség, mert nem szeretnénk már 1-2 feldolgozásnál többet játszani a fellépéseken. A saját dalainkat szeretnénk játszani.

Bármennyire élvezettel csináljátok, valamilyen feszültséggel is jár azért. Mennyi konfliktushelyzetet szült már köztetek ez a folyamat, és hogyan tudtátok megoldani?

Természetesen. Ez érdekes, mert az első 3-4 évben nem voltak igazán nagy konfliktusaink. Mióta kicsit komolyabb ez az egész, azóta voltak problémák, nézeteltérések. Ezeket a legegyszerűbben szoktuk megoldani. Leülünk és megbeszéljük egymással mi az, ami nem jó, min kellene változtatni, és utána a megbeszéltekhez próbálunk igazodni.

Voltak/vannak fennakadások, váratlan problémák a munkálatok során?

Nagyon sok. Nem is tudnánk most így egyet kiemelni a sok közül. Nekünk a demó felvétel különösen nagy kihívás volt, mert saját magunk vettük fel és kevertük ki. Persze némi segítséggel. Munka mellet elég lassan haladtunk vele. Mi magunk sem gondoltuk volna, hogy mennyi mindenre oda kell figyelni és mennyi munka van egy ilyennel. Mondanunk sem kell, hogy nem igazán a tervek szerint haladtunk ezzel az egésszel, de tanulságos volt és legalább van egy kis tapasztalatunk ebben is. Reméljük azért a következő felvételeinket már rendes stúdióban tudjuk megcsinálni.

Mire számítotok, ha egyszer véget ér ez a procedúra, illetve mik a terveitek a jövőt illetően?

Reméljük, hogy minél többen meghallgatják, és hogy sok embernek tetszik majd, amit csinálunk. A terv annyi, hogy megyünk előre, csináljuk amit szeretünk, írjuk a dalokat és bízunk benne, hogy minél több helyre eljutunk és lesznek olyanok, akiknek tetszik és követik a munkásságunkat.

 

A zenekar Facebook oldala: https://www.facebook.com/hardoxzenekar

Fotó: https://www.facebook.com/hardoxzenekar

 

Patai Alexandra

hokkento.hu

További friss hírek