Jonathermál kupa Szankon

 

Két napos tájékozódási futó- és tájékozódási kerékpáros versenyt rendezett Felső-Szankon szeptember 24–25-én a Maccabi Vívó és Atlétikai Club Tájékozódási Futó Szakosztálya. A versenyre közel háromszáz sportoló nevezett. Nem riasztotta őket sem a süppedő homok, sem a királydinnye, sem a vendégmarasztaló akáctüske.

A szombati versenynap 11 órás rajtja után Patkós Zsolt, Szank polgármestere és Paskuj Mátyás, a verseny koordinátora, miközben a versenyről beszélgettek végigjárták a versenypálya egy rövid szakaszát a starttól a célig.
A tájékozódási futóversenyen – mondja vezetőnk, szellemi és fizikai feladatot kell egyszerre megoldani. A versenyzők egy számukra ismeretlen versenypályán haladnak végig, mely természetes környezetben, erdőben vagy nyílt terepen vezet. A térképen megjelölt ellenőrző pontokat kell – meghatározott sorrendben – megkeresni a területen, és a legrövidebb idő alatt a célba érni. Az útvonalat a versenyző a pontok között maga választja meg. A verseny eszközei a tájoló és a térkép.
A futók különböző életkori (10 évtől a 85 évig) kategóriákban és azon belül különböző nehézségi fokozatokban versenyeznek. Szombaton váltóban és középtávon álltak rajthoz, utóbbiban a leghosszabb pálya 5-6 km volt. Vasárnap hosszú távon versenyeznek, ahol a pályák kétszer olyan hosszúak, mint középtávon.

maccabi1

A versenyen a kisgyermektől a szenior futóig minden korosztály részt vett. A szegedi Stefán Beáta és Gregus Máté kíséretével futó alsó tagozatos Nyári Dominiket a 108. ellenőrző pontnál örökítettük meg, éppen a dugókával regisztrált.

A legnagyobb pályakritikust Paskuj Mátyás mutatta be. Kéri Gerzson 72 éves budapesti tájfutó, 25 éve versenyez a szenior kategóriában. Túl egy súlyos műtéten a sporttal őrzi az egészségét. A Margitszigeten tartja 7 kilométeres edzéseit. A Szegedi BTSE versenyzője, következő versenye a megyei tájfutó találkozó lesz Ruzsán. A legnagyobb pályakritikus kivételesen nagyon elégedett volt a szanki pályával és a körülményekkel.
– A táj csodálatos – mondja, meglepetésemre kevés volt a versenyen a homokos út, az ellenőrző pontok is ott voltak, ahol a térkép jelölte, az idő is tökéletes volt. A kategóriámban sajnos mindössze négyen indultunk, az országos bajnokságokon 20-30 induló is van. A kupaverseny kevésbé érdekli a szenior versenyzőket.

A versenyen részt vett Szerencsi Ildikó huszonegyszeres magyar bajnok is. A budapesti gyógyszerész lány a Szegedi VSE kiemelkedően eredményes versenyzője, a magyar válogatott tagja. Ifjúsági EB 2., a főiskolai VB-n váltóban 5. és a 2013. évi világjátékokon szintén váltóban 7. Két éve Szeged Sportolója díjat kapott, eddig négyszer választották az Év sportolájává. Az edzéseit Kárai Kázmér edzéstervei alapján végzi Budapesten, a budai hegység kitűnő pályát biztosít.

– A szanki erdős, buckás, homokos terep is kitűnő – válaszol érdeklődésemre.
– Mi a vonzó a tájfutásban?
– A természetben végzett futás többet ad mentálisan és fizikailag is minden más sportnál – mondja. A tájfutásban gondolkodni kell, és amikor elérünk egy-egy ellenőrző ponthoz, részünk van a sikerélményben. Ez végig motivál, és akkor is így van, ha nem nyertük meg a versenyt. A terepfutás egyébként sokat erősít, az atlétikai pályaversenyekre való felkészülés során jól lehet alkalmazni. Én általános iskolában kezdtem a tájfutást Pusztamérgesen, a testnevelő tanárom állított a tájfutó pályára, segítette a felkészülésemet, majd később a jelenlegi klubomban folytathattam.
– Hol lesznek a következő versenyek, mire kell készülnie?
– A legközelebbi versenyem Csehországban lesz, az országos bajnokságon veszek részt, majd Svédország következik, ahol a finn klubom, a Hameenlinna színeiben indulok, kérésükre már egy ideje erősítem a csapatukat. Ezután újra Magyarországon, a Vértesben veszek részt egy versenyen, majd következik egy nemzetközi tájékozódási futóverseny Kínában. Az egyhetes versenyre a Kínai Sportszövetség hívott meg.
– A 2017-es lengyelországi világjátékokon is részt vesz?
– Lehetséges, még nem tudom. A magyar válogatott augusztusban a svédországi VB-n kvalifikálta magát a játékokra. A szövetség vezetői később döntik el, hogy kik lesznek a négy fős csapat tagjai.
– Meddig tervezi a versenyzést?
– Az életem a tájfutás, amíg lehetőségem lesz, részt veszek a tájfutó versenyeken.

A verseny fővédnöke Szikora Gyula, a Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő, Motel, Kemping elnök–vezérigazgatója mellett a verseny védnöke Patkós Zsolt polgármester volt. A verseny szervezését szanki munkatársak is segítették. A versenyzők és a szervezők minden szállást elfoglaltak, teltház volt a Zank Vezér Sportszállóban és a Jurtaszállóban is.
A szombati versenynapon a jövő évi Homokháti Maccabi Kupáról is egyeztetett Paskuj Mátyás versenykoordinátor és Patkós Zsolt, Szank polgármestere. Terveik szerint a verseny Szankon, pünkösdkor, június 3-5. között kerül megrendezésre.

Csertő István

www.szankinfo.hu

 

További friss hírek