Jászszentlászlói orvos is esélyes a neves díjra

 

A majsai Balog István mellett a jászszentlászlói háziorvos, Dr. Hajagos Tóth Sándor is szerepel az év orvosa díj közönségjelöltjei között. Megmutatjuk, miért javasolták.

Mint arról már írtunk, az Astellas Pharma, a MOTESZ, a Magyar Kórházszövetség és a hazai orvosképző egyetemek indították el az “Astellas-díj – Az év orvosa” pályázatot. Közleményük szerint a kiemelkedő orvosi teljesítmények széleskörű elismerésével közösen kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy a hazai orvosok elismertsége és az orvosi hivatás megbecsülése a társadalom minden rétegében erősödjön.

A közönségjelöltek között szerepel a kiskunmajsai Balog István, a halasi kórház neurológus osztályvezető főorvosa. A listán szintén szerepel Dr. Hajagos Tóth Sándor jászszentlászlói háziorvos. (Szavazni február 26-tól lehet, erről annak idején külön írunk majd.)

Az ajánlásban többek között azt írták róla, hogy aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvosként városi kórházban dolgozott, ám mintegy 30 éve, amikor létrejött a 2. körzeti orvosi állás a településen, feleségével hazaköltözött szülőfalujába és családot alapított. Ebben a körzetben övé lett a község felének betege akkor 1500 fő és a 10 km-re lévő tanyás település betegei kb. 570 fővel. Ott is heti 3×2-3 óra rendelést lát el az orvosi rendelőben majd a kihívásokra megy.

„A rossz tanyai dűlőutakon és a legrosszabb összekötő úton télen, nyáron ingázik, gyógyítását nagy hivatástudattal végzi. Szerény, emberséges, körzeti, majd háziorvosként – szakmai tudását állandóan fejlesztve – lelkiismeretesen dolgozik, gyógyít, megment. Ha baj volt ő mindig elérhető volt. A kezdeti nehézségek (tanácsi bérlakás, községi tanácsi rendelő, saját autó, kevés fizetés) mellett mindent vállalt. Évi teljes szabadságait ki sem tudja venni. Majd kétkezű munkával is lakást épített, korszerűen felszerelt rendelőt és mellette korszerű gyógyszertárat alakított ki. Mindezt állami kölcsönök felvételével a rendszerváltás és a megszorítások idején. Még 4-5 főnek munkahelyet is biztosítanak, mivel felesége gyógyszerész, aki szintén készségesen fél napon belül meghozatja az időnként hiányzó gyógyszereket.”

„Betegszerető asszisztensével a tanyai betegeket a legfontosabb gyógyszerekkel is ellátják, hogy ne kelljen betegen a 10 km-re levő gyógyszertárba beutazni. Mindenkit személyesen ismernek és gondoznak, telefonon szakorvost, kórházat, szociális ügyeket intéznek. Mindig sietnek, délelőtt és délután felváltva látják el a két község betegeit.”

„Nagyon figyelmesek, pontosan kezdik a rendelési időket, de befejezni később tudják, pedig hamarosan várják őket a tanyai rendelőben is. Ebédszünet helyett gyakran balesethez, rosszulléthez, sürgős kihíváshoz siet, halottat vizsgál.”

„2014 évben elkezdődtek betegségeim – írja az ajánló –, mert epeműtétem óta emésztési problémákkal küzdök reggelente és ebéd után. Ez nagyon megnehezíti az életemet. A Dr. Úr Először gyógyszerekkel próbálkozott, majd széklet vizsgálatra, vérvételre, H. Pilori, és gyomortükrözésre küldött. Minden szakrendeléssel kapcsolatban naprakészen tájékoztattak.

Annyira figyelmesek, hogy ne kelljen sokat várakozni a rendelőben először az injekciósokat, a vérnyomásmérésre várókat, a gyógyszert felíratókat, a kisbabás betegeket elintézik, majd a komolyabb vizsgálatok következnek. Már előre diagnosztizálta, hogy biztos IBS lehet a bajom. Ez valóban beigazolódott és jó tanácsokkal láttak el. Azóta sokat javultam, szedem a gyógyszereket, visszajárok és vigyázok az ételekre, stresszre.”

„A család többi tagját is aggódva és érdeklődéssel kezelik folyamatosan. Ha az embernek lelki problémája van, azonnal ráérez. Nagyon jó pszichikai érzékkel is rendelkezik. Ez történt a lányom esetében is, amikor rosszul lett. Felé fordulva kezét megfogva rákérdezett, hogy „Mi a baj? Csalódás?” Erre a kicsorduló könnyeket felitatva, kedves szóval és viccesen megvigasztalta. Vizsgálat után enyhe nyugtatóval és boldogabban, megnyugodva tértünk haza. A férjemet háromszor mentette meg itthonában az anginás rohamoktól, amikor a szívgörcsök nem engedték el a vasszorításból.

Azonnal jött és nagy szakmai tudásával megvizsgálta, injekciózta, kezelte. Még ünnepnapokon is a becsípődött gerincsérvéhez elérhető volt, mert nem tudott felegyenesedni, jött és szakszerűen látta el, majd napokig kezelte, injekciózta, később továbbküldte CT-és MR-re. Szerintünk a háziorvosnak a legnehezebb, mert teljes egészében minden szakterülethez értenie kell, hogy jó irányba tudja kezelni az embereket és a kisgyermekeket. Jászszentlászló és Móricgát betegei sokat köszönhetünk neki és a rendkívül ügyes Elek Irénke asszisztensének.”

MajsaInfo

További friss hírek