Januártól tilos a kutyát láncra verni!

Fotó: Schmidt Andrea, delmagyar.hu

 

Több tízezer kutya él láncra verve Magyarországon egy szakértő szerint. Úgy véli, a szigorítás sem hoz egyhamar változást: január elsejétől ugyanis már tilos láncon tartani az ebeket.

Januártól tilos láncra verve kutyát tartani – emlékeztetett a delmagyar.hu. 2016-tól életbe lép az a kutyatartással kapcsolatos jogszabály, ami szerint tilos lesz őket láncon tartani, a teljes jogszabályt itt lehet elolvasni. Az állattartás szabályai már 2012-ben is sokat szigorodtak, ám a láncra vert kutyákkal kapcsolatban most új szabály lép életbe.

A kutyák láncra kötésének többnyire két oka van: vagy a kerítés nem alkalmas arra, hogy a háznál tartsa az állatot és megakadályozza, hogy esetleg megharapjon valakit, vagy a gazdája nem törődik vele és csak riasztónak tartja. Egyik sem jó verzió.

“A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat” – mondta a lapnak Keller Zoltán, kutyakiképző, aki szerint ennek ellenére ma több tízezer kutya él láncon.

Az új rendelet azonban nem fog érdemi változást okozni, méghozzá azért, mert vidéken ettől még nem lesz több pénz kerítésre, mindössze annyi változik majd, hogy aki mégis láncra köti a kutyáját, az bűncselekményt követ el. Hogy mit jelent a tartós láncon tartás, és ezt hogyan állapítják meg, arról nem szól a kormányrendelet.

A delmagyar.hu megkérdezte Seres Zoltánt az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjét is.

– Nyáron találtunk olyan kutyát, amelynek a lánca felcsavarodott a karóra, a kutya mozdulni sem tudott, hőgutát kapott és elpusztult. Télen egy kikötött kutya odafagyott a földhöz – mesélte az elrettentő eseteket Seres Zoltán. Szerinte az embereket kellene képezni, hogy jó gazdák legyenek, és az állattartáshoz megfelelő tudással rendelkezzenek. Seres három feltételhez kötné a kutyatartást: megfelelő tartási hely, anyagi fedezet és szabadidő.

szeretlekmagyarorszag / delmagyar / halasinfo

További friss hírek