Itt a lista: ők kaptak városi kitüntetést + fotók

Tegnap megkezdődtek Majsa Napok és Főtéri Sokadalom programjai.

Az ünnepi képviselő-testületi ülésen átadták a városi kitüntetéseket.

Kiskunmajsa Város Díszpolgára címet kapott Havasi Helén, a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanára, aki 1983 óta tevékeny részese az iskola és a város mindennapjainak.

Majsa tiszteletbeli polgára lett Edward Maniura, Lubliniec polgármestere, aki sokat tett a 21 éve tartó lengyel-magyar kapcsolatok erősítéséért.

A Kiskunmajsa Sportjáért elismerést Guba György karatézó és Bartalos Tamás erőemelő vehették át a több évtizedes, eredményes munkájukért.

A Kiskunmajsa Városért díjat kiemelkedő tevékenységéért a Civilek a Játszóterekért Egyesület kapta, melynek tagjai 2012 óta több játékteret is építettek városunkban.

Az eseményen az alábbi méltatások hangoztak el:

Havasi Helén

Havasi Helén, a majsai Tomori-gimnázium (korábbi nevén Dózsa-gimnázium) tanára habár Kiskunfélegyházán született, oda is járt középiskolába, ám élete 1983 óta Kiskunmajsához kötődik.

A majsai középiskola életének egyik meghatározó alakja, nélküle sosem lett volna az a majsai gimnázium, amit jelent a város számára. A klasszikus pedagógiai felfogás híveként első számára a gyerek, az iskola, a munka.

Munkáját mindig magas színvonalon végezte és végzi napjainkban is. Mindvégig osztályfőnök volt, hét osztályt ballagtatott el. Majsai családok sora hálás neki azért, hogy elindította, segítette gyermekét a felnőtté válás útján.

Havasi Helén nagyszerű munkát végez a tehetséggondozásban, a testvériskolai kapcsolatok erősítésében, és szívügyének tekinti a diákok véradóvá válását is. Az iskolai-, városi ünnepségek egyik fő szervezője.

A majsai közéletnek is aktív tagja, a katolikus egyházközségben gyakran vállal önkéntes munkákat, bárki fordulhat hozzá segítségért, mindenkinek szívesen segít.

Majsa közössége a díszpolgári címmel most ezt a több, mint három év fél évtizedes tevékenységet szeretné megköszönni Havasi Helénnek.

Edward Maniura

Edward Makary Maniura 1960-ban született egy Lubliniechez közeli faluban, Lubszában. A Sziléziai Műszaki Egyetemen szerzett diplomát. Később városi tanácsosként is dolgozott, majd bekerült a lengyel parlamentbe. 2006 óta polgármestere lengyel testvérvárosunknak, Lubliniecnek.

Kiskunmajsa és Lubliniec 21 éve ápol testvérvárosi kapcsolatot. Edward Maniura kiemelkedő figyelmet fordít a két település közötti ifjúsági és kulturális kapcsolatok ápolására. Közreműködésének köszönthetően majsai diákok festőtáborban jártak Lengyelországban, ahol vendégszerepeltek már a Mayossa néptáncosai, idén ősszel pedig a majsai ifjúsági fúvószenekar és Pócsik Olga festőművész lesz Lubliniec vendége.

Edward Maniura komoly szerepet vállalt a helyi tehetségek nemzetközi területen történő bemutatkozásához, valamint a két település kulturális értékeinek megismeréséhez és a lengyel-magyar barátság erősítéséhez.

Mindezt a munkát szeretnénk most megköszönni azzal, hogy Kiskunmajsa Tiszteletbeli Polgára címet adományoz önkormányzatunk Edward Maniura számára.

Civilek a Játszóterekért Egyesület

2012-ben magánszemélyek összefogásával és önkéntesek rengeteg munkájával gyermeknapi összejövetelt szerveztek a Szélmalomsori játszótér, akkor még üres telkén.  A résztvevők, akkor határozták el egy játszótér építését, amire több százezer forint gyűlt össze. Az önkormányzat is támogatta a kezdeményezést, amit később már a Civilek a Játszóterekért Egyesület keretein belül végeztek. A jelenleg 19 fős egyesület Patyi Andrea elnök vezetésével folytatta a „csodatevést” és előbb a Széchenyi-iskola melletti Híd parkban készült el a közreműködésükkel egy új játéktér, amit a Béke téri játszótér megújítása követett. Az egyesület mindig számíthatott a város támogatására terveik megvalósításánál, amit az Agrikon és a MOL is segített. A pályázati források, adományok révén pedig újabb terveket szőhettek, aminek eredménye a Kodály-Erkel-Katona utcáknál lévő új játszótér lett.

Az egyesület a városi programokban is aktív szerepet vállal: ingyenes gyermekprogramokat, foglalkozásokat szerveznek, amikkel apróságok sokaságának szereznek örömet. A városszépítésben is jól példával szolgálnak, nemrégiben majsai óvodások bevonásával a főteret is húsvéti jelképekkel díszítették. Munkájuknak köszönhetően készült el a „Gyerkőcde” a művelődési központban.

Az egyesület irányítását 2018-ban Patyi Irén vette át, de az irányvonal nem változott, folytatni szeretnék a hét éve megkezdett munkát.

Köszönet jár mindezért az egyesület tagjainak, támogatóinak, amit most a Kiskunmajsa Városért elismeréssel honorál az önkormányzat.

Guba György

Guba György 1957-ben született Kecskeméten és ott ismerkedett meg a karate sportág alapjaival 1978-ban.  Házasságkötése révén, 1980-ban költözött Majsára, ahol már abban az évben megkezdte a karate oktatását. Katonaideje alatt az Állatorvosi Egyetem csapatában folytatta a sportolást Kurdi Gábor mester irányításával, aki később segítette a majsai karate csapat létrehozását is, amely a főtámogató révén, Petőfi Tsz SE néven alakult meg 1983-ban.

Guba György ekkor már alapfokú edzői képesítést szerzett, majd kitartása és szorgalma révén egyre magasabb minősítéséket ért el. Majsa mellett, több településen is edzősködik, 8 éve már a szegedi Tisza Volánnál is.

Az eddigi tanítványainak száma megközelíti az ezer főt, akik között több magyar bajnok is található. Versenyzőinek hazai sikereivel, valamint fiának, Guba Milánnak stílus-világbajnoki, WKF magyar bajnoki címével és Golden League aranyával az eredményelvárásokat is bőven teljesítette.

A 6. danos Guba György sensei a múlt évben-Németországban, az Európai Össz-Harcművészek Szövetség döntése alapján, bekerült a szervezet „Halhatatlanok Csarnokába”.

A Kiskunmajsa Sportjáért elismeréssel Majsa városa ezt a sok munkát és szép eredményeket szeretné megköszönni Guba Györgynek.

Bartalos Tamás

Ha bárhol elhangzik az, hogy „Majsa erős embere” szinte mindenki tudja, hogy Bartalos Tamásról van szó. Tamás tősgyökeres majsai munkás-gazdálkodó családba született 1973-ban.  A becsületes munkát már gyerekkorában megismerte, a zsebpénzét gyakran vagonpakolásból kereste meg. Kőművesnek tanult, majd lovas határőrként szolgált. Később több végzettséget szerzett, így lett banki-biztosítási tanácsadó, személyi vagyonőr.  Fiatalon több sportágat is kipróbált, és 1992 óta rendszeresen edzi a testét.

1994 óta indul fekvenyomó versenyeken és többszörös magyar bajnok, Európa-bajnok és világbajnok.

Erőemelésben is büszkélkedhet magyar- és Európa-bajnoki elsőségekkel.

Az erős ember versenyeken 2008 óta vesz, ahol szintén magyar bajnoki címeket szerzett. 2011-ben Amerikában az Arnold Classic világbajnokságon is képviselte hazánkat és Kiskunmajsát.

Bartalos Tamás többszörös kamionhúzó bajnok, aki a gazdag sportmúltja során megszerzett tudását manapság már edzőként is továbbadja.

Tamás nem csak az „erős emberek” között tette le a névjegyét a fogathajtó sportban is versenyez, aktív munkájával segíti a Kiskunmajsai Lovas Klub munkáját. A technikai sportokban is kipróbálta magát: roncsderbiken, offroad versenyeken is indult.

Kiskunmajsa Városa ezt az eredményes pályafutást – melynek során mindenhol öregbített városunk hírnevét -, szeretné jutalmazni a Kiskunmajsa Város Sportjáért elismeréssel.

További friss hírek