Itt a lista: ettől lenne még élhetőbb Majsa

 

 Fiatalokat kérdeztek meg. A felmérés nem reprezentatív, de érdekes visszajelzés.

Ma délután rendezték meg az Esélyotthon pályázat fórumát a majsai kulturális központban. Az Izsák és Kiskunmajsa által közösen megvalósítandó pályázatról Fülöpné Kiss Katalin, helyi szakmai vezető elmondta, annak három fő eleme van.

Az első, hogy hat önkormányzati lakást felújítanak és berendeznek – ezek kedvezményes bérlésére meghatározott szempontok szerint pályázhatnak majd 18-35 év közötti helyi fiatalok. A pályázati felhívás közzététele május-június hónapban várható.

A második, hogy szakértők segítségével összeállítják a lakáspályázatok értékelési rendszerét, valamint felmérik, hogy az érintett fiatalok szerint mitől lehetne Kiskunmajsa még élhetőbb.

A harmadik elem pedig fiataloknak szóló képzések indítása, amelyek közül a webdizájner-webfejlesztő tanfolyam már elindult, de lesz még vállalkozásindításról vagy például gazdálkodási alapismeretekről szóló képzés is.

A rendezvényen Laukó Gábor, a felmérés készítője, elmondta, online módon mintegy 50 fiatalt kérdeztek meg – ez nem reprezentatív ugyan, viszont érdekes visszajelzés arról, hogy ez a generáció hogyan érzi magát a városban. A megkérdezetteknek ötös skálán kellett bejelölniük, hogy mennyire elégedettek a különféle területekkel.

A résztvevők kiscsoportos keretek között beszélték át a témát.

Az oktatás többnyire 3-as, 4-es értékelést kapott, az ifjúságvédelem és a szociális ellátás esetében viszont 1-es és 2-es osztályzatból volt a legtöbb, az egészségügy, a közművelődés, illetve a foglalkoztatás esetében pedig 2-esből és 3-asból.

Kiugróan negatívan értékelték a fiatalok a saját érdekérvényesítési lehetőségeiket, illetve az ifjúságsegítést, a szabadidősprogramokat, valamint az ifjúsághoz kötődő civil szervezeteket(ez utóbbi azért is meglepő, mert ilyen szervezetekből viszonylag sok van a városban).

A szöveges értékelés során a megkérdezettek pozitívumként értékelték a kulturális programok sokszínűségét, a sportolási lehetőségeket, a fürdő meglétét, az oktatást, az egyházi életet vagy például az elérhető ingatlanárakat, a kisvárosi hangulatot és a hagyományok őrzését.

Amin viszont szerintük javítani kellene, az a közbiztonság (külön említették a drogprobléma megoldását), a munkahelyteremtés, a közlekedés, illetve szükség lenne minőségi szórakozóhelyekre, kávézókra, a fürdő fejlesztésére, mozira vagy éppen bérlakásprogramra és kedvezményes építési telkekre.

A fórum második felében a résztvevők kiscsoportos formában beszélték át mindezt. Az ő értékelésük szerint a legfontosabb területek az élhetőség szempontjából a lakhatás, a foglalkoztatás, az egészségügyi ellátás és a szabadidő.

(A rendezvény az izsáki és a kiskunmajsai önkormányzat közösen megnyert pályázat keretében valósult meg. A pályázat kódszáma: EFOP-1.2.11-16-2017-00015. Címe: Izsák és Kiskunmajsa otthonteremtő-, és életpálya tervezést segítő programja” )

További friss hírek