Itt a fűtési szezon, itt vannak a trükkös faárusok!

 

Trükkök tömegével verik át a megrendelőket a „tüzelős csalók”.

Elkövetési módszereik jellemzői a következők:

A kereskedelmi árnál jóval olcsóbban kínálják „kiváló” minőségű portékájukat plakátokon, hirdetési újságokban. Csak egy telefonszámot adnak meg a hirdetéseikben, az áru értékesítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják.

A jármű platóján még tíz mázsa a tüzelő, udvaron leborítva már csak ennek a fele. A laikus vevő még csak becsülni se tudja, hogy valóban annyit kapott-e, amennyit megrendelt. Előfordulhat, hogy nem a megrendelt minőségű tűzifát szállítják ki. A vásárlás során, ha – nagyobb címletű bankjegyből vissza kell adni – kifigyelhetik, hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét és a figyelmét elterelve (vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek) megszabadítják tőle.

Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást?

  • Fontolják meg a kiválónak tűnő – piaci árnál jóval kedvezőbb – ajánlatot, őrizzék meg egészséges bizalmatlanságukat az árusokkal szemben.
  • A megrendeléskor előre egyeztessenek időpontot a kiszállításhoz, és lehetőség szerint kérjék valamelyik szomszéd vagy rokon segítségét, aki jártas a tüzelő- anyagok vásárlásában.
  • Kérjenek mérlegelést valamelyik közeli TÜZÉP telepen és csak azután fizessenek, amikor mindent rendben találnak.
  • Legyenek óvatosak és otthonaikba ne engedjenek be idegeneket, így nem válhatnak trükkös tolvajok áldozatává.

police.hu

További friss hírek