Iskolát választ? Nyílt napok Szankon

 

– Talán az egyik legjobb visszajelzés a munkánkkal kapcsolatban, hogy az elballagó diákjaink a középiskolákban is megállják a helyüket, még azok is, akik a legnevesebb intézményekben tanulnak tovább – mondta el Ujfaludi Lilla, a szanki KRK Gy. Szabó Béla Általános Iskola intézményvezetője, akivel az április 10-én és 11-én sorra kerülő nyílt napjaik, illetve a közelgő beiratkozás kapcsán beszélgettünk.

– Az iskolába nem csak szanki gyerekek járnak. Milyen a visszajelzés a bejáró diákok szülei részéről? Miért vállalják az áldozatot?

– Azt szoktam mondani, hogy mi a diákoknak nem csak a szellemével, hanem a lelkével is foglalkozunk, amire kiemelten szükség van a gyerekek egészséges fejlődéséhez. A fenntartó református egyház hagyományosan nagy hangsúlyt tesz a tehetséggondozásra, és nem csak a szűken vett tantárgyi területeken, hanem például a képzőművészet vagy a sport terén. Napi szinten hét-nyolc féle szakkörből választhatnak a gyerekek az atlétikától a gitározáson át a néptáncig vagy az angolig. A nyarat pedig gyakorlatilag végig lefedjük tehetséggondozó táborokkal.
177 diákunk van jelenleg, közülük 28-an Majsáról, Jászszentlászlóról és Bodoglárról járnak be. Ez egyfajta szavazás is: nyilván azért választanak bennünket ezek a családok, mert úgy tapasztalják, hogy a gyermekeik kapnak egyfajta pluszt Szankon.

– Ha jól tudom, az angol oktatásra nagy hangsúlyt tesznek. Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Első évfolyamtól kezdve heti két órában tanítjuk az angolt, negyedikben ez heti háromra emelkedik, felső tagozatban pedig heti öt órára is járhatnak a diákok a következő tanévtől. A rendszerben benne van az a lehetőség, hogy nyolcadikban alapfokú nyelvvizsgát tegyenek le a tehetségesebb tanulóink. Egyébként a matematikára és a magyarra is nagy hangsúlyt fektetünk, ezeket csoportbontásban oktatjuk.

– Miért?

– Egyrészt kevesebb gyerekkel sokkal jobban lehet dolgozni, másrészt tudunk differenciálni: az erősebbeknek komolyabb feladatokat adunk vagy akár versenyekre készítjük fel őket, a „fontolva haladókkal” pedig van lehetőségünk ismételni, alaposabban körbejárni egy-egy tananyagot. Szerencsére nagyon jó a szakos ellátottságunk is, és technikailag is jól felszerelt az iskola.

– A területi és megyei versenyeken rendre kiváló eredményeket érnek el a szankiak…

– Az idei év hozta eddig a legjobb teljesítményeket: hét első helyezéssel is büszkélkedhetünk. Ez azt is jelzi, hogy a szülőknek nem kell attól tartaniuk, hogy a gyerekeik egy úgymond „kisiskolából” kikerülve ne állnák meg a helyüket a középiskolában. Az a tapasztalatunk, hogy a legnevesebb intézményekben továbbtanuló diákjaink is jól teljesítenek a nálunk megszerzett alapokra építkezve.

– Egy iskolában azonban nem csak jó vagy kiváló képességű gyerekek vannak…

– Ez így van, ráadásul a hátrányosabb helyzetűek az átlagnál több odafigyelést igényelnek. Szerencsére van gyógy-, illetve fejlesztőpedagógusunk, pszichológusunk, gyógytornászunk, úgyhogy személyre szabott segítséget tudunk nyújtani a gyerekeknek. De ha valakinek speciális étrendre van szüksége, nálunk az is megoldható, hiszen saját konyhánk van, amely a település lakói felé is szolgáltat.
Aki szeretne betekinteni a nálunk zajló munkába, azt szeretettel várjuk a nyílt napjainkon, április 10-én és 11-én. (x)

További friss hírek