Interjú: ezt üzeni Önnek a Republic

 

Az idei Jászszentlászlói Falunapok és Paradicsom Fesztivál legjelentősebb eseménye a Republic koncert lesz. A zenekar frontembere, Boros Csaba készségesen válaszolt a MajsaInfo kérdéseire: beszélt arról, hogy miként vált nagymúltú zenekarrá az együttes, és hogyan vészelték át a 2013-as tragédiát, valamint üzent a szentlászlói közönségnek is.

A Republic 1990-ben alakult meg, azóta eltelt 25 év. Mi a sikeretek titka, mi kellett ahhoz, hogy ennyi ideig kitartsatok egymás mellett?

Úgy gondolom, hogy ha valaki jó szöveget ír és jó zenét rak mellé, az már siker, nekünk ez bejött. Viszont szerencsénk is volt. Úgy hiszem, hogy 1990-ben jó időben voltunk jó helyen. Nagyon friss volt akkor a mi muzsikánk, nem nagyon volt ilyen akkoriban. A megalakulást követő első évben már kint volt az első nagylemezünk. Minden, ami kell egy sikeres zenekarhoz, rendelkezésünkre állt. Azt, hogy még most is együtt vagyunk, csak a közönségnek köszönhetjük: megőrizték bennünk a hitüket.

Szimbólumnak egy halat választottatok, amely az egész munkásságotokat végigkísérte és kíséri. Hogyan esett erre a választásotok?

Az LGM stúdióval szemben Kispesten volt egy halászcsárda, ahol mindig ebédeltünk. A csárda kerítésén láttunk egy halat. Amikor lerajzoltuk, akkor azt vettük észre, hogy álló helyzetben egy ember alak rajzolódik ki belőle. Igazából nem volt tudatos a mi részünkről, csak valakik elkezdték ezt elemezni. Ezt fokozza még, hogy az első dal, amit elpróbáltunk, az Ahogy a halak volt. Aztán kiderült, hogy Jézus jelképe is a hal. Lehet, hogy ez hozta meg a sikert, nem tudom…

rep1

A magánéletetekről elég keveset olvashatunk, pedig az emberek kíváncsiak rá…

Néha elmesélünk családi dolgokat, de nem szeretnénk, ha a bulvár attól lenne hangos, hogy ki mit csinál. Meg nem is igazán tartozik az emberekre, hogy mivel foglalkozunk magánéletünkben. Fontosabb a zenekar és a dalok. Azok, akik sűrűn járnak a koncertekre, hívők vagyis barátok (nevet), természetesen többet tudnak rólunk.

2013 egy nagyon nehéz év volt számotokra, ugyanis Cipő halálával újra kellett gondolnotok a zenekar jövőjét…

23 éve játszottunk akkor együtt, és ez nem egy olyan periódus, amit egyik pillanatról a másikra ki tudnánk dobni, vagy le tudnánk zárni. Szerettünk volna életben maradni, nekünk ez volt az életünk. Családkét forrtunk össze, szó szerint. Azt akartuk, hogy a közösség tovább éljen, meg hát azokra is gondoltunk, akik a Republic mellett álltak az évek során: nem akartuk tőlük elvenni ezt az életérzést. Sokan kezdtek támogattak minket ebben, a Facebookon például 200 ezren lájkoltak minket.

rep3

Hangos volt a média attól, hogy mi fog veletek történni. Tíz hónapig Sipos F. Tamással dolgoztatok együtt. Hogyan éltétek meg azt az időszakot, és Tomi miért távozott?

Ő saját magáról kisegítő énekesként nyilatkozik. És valóban: ez egy útkeresés volt. Nem az ő hibája volt, hogy így alakult. A Republic életérzést az ember a saját belsőjében érzi, ezeket nem tudjuk átadni egy másik embernek. Lehet, hogy hamarabb rá kellett volna jönnünk, hogy csak mi tudjuk továbbvinni a múltat.

Idén májusban kiadtatok egy lemezt, Rajzoljunk álmokat! címmel. Milyen előzménye van, és mit lehet tudni erről az albumról?

Nem Cipővel, de mégsem nélküle ment a munka. Tizenkét dal van a lemezen, és már klipet is készítettünk. A Republic teljes alkotói gárdája dolgozott rajta, és Wéber Ferenc is írt hét dalszöveget. (Cipő barátja és kollegája – szerk.). Nagyon régen vártuk már ezt az albumot, nagyon fontos volt a mi életünkben, és a közönségnek is tetszik a visszajelzések alapján: másfél hónap alatt platina lemez lett. A MOL benzinkúton lehet kapni, 990 Ft-os áron.

A hétvégén Jászszentlászlón gondolom erről a lemezről is hallhatunk majd dalokat?

Hogyne. Két dalt is fogunk majd róla játszani, a koncert további részét pedig a régebbi oszlopos dalok alkotják: Repül a bálna, Neked könnyű lehet, Szeretni valakit valamiért, Szállj el kismadár. Tehát Jászszentlászlón sem fog senki sem élmény nélkül hazamenni.

Mit üzentek a közönségnek?

A barátoknak?! (nevet) Nagy gondolataim nincsenek, csak annyit üzennék, hogy legyünk minél többen. Azt a két órát töltsük el jó hangulatban és érezzük jól magunkat, legyen egy igazán jó koncert Jászszentlászlón!

A Jászszentlászlói Falunapok és Paradicsom Fesztvál részletes programját itt találja

MI/Deli Dóra

További friss hírek