Imázsfilm készült Csólyospálos 75 éves évfordulójára

Az 1800-as évek második felében felosztott Pálos és Csólyos puszták igen gyorsan benépesültek. „1900-ban Csólyoson 1188 fő, Páloson 1234 fő lakott” – olvasható a Fodor Ferenc szerkesztette; Tanulmányok Csólyospálos történetéről és népéletéről című, 1995-ben készült kiadványban. A két puszta egyesítését és önálló községgé alakulását már 1903-ban, majd később is szorgalmazták az ott élők, de utána a községgé válás 1910 után hosszú időre lekerült a napirendről. Az önálló községgé alakulást 1940-ben a belügyminiszter is javasolta, ám a háború közbeszólt.

A Kiskunfélegyháza járásba kebelezett Csólyospuszta és a Kiskunmajsához csatolt Pálospuszta lakossága 1945. május 12-én ismét kérelmezte belügyminisztériumnál a két puszta egyesítését. Az ideiglenes nemzeti kormány belügyminisztere, Erdei Ferenc végül engedélyezte az önálló településsé alakulást.

A Csólyospálos néven egyesült két puszta 1945. július 1-jén kezdte meg önálló életét. A helyi képviselő-testület 1945. július 22-én tartotta alakuló ülését. „Az Isten nevében és a jó Isten áldását kérjük községünk képviselő-testületének munkájára, hogy abból a közre áldás, községünk lakosaira jólét, virágzás, béke, szeretet és megelégedés származzon” – így kezdődik az ülés jegyzőkönyve.

A születésnapról egy nagyobb ünnepség keretében szerettek volna megemlékezni, de a koronavírus-járvány közbeszólt. Á. Fúrús János polgárnester elmondta, így szerényebb keretek között emlékezhetnek meg a jeles évfordulóról. A sportpályán kedden futóversenyt rendeztek, ahol 75 métert kellett teljesíteniük az indulóknak. Szerdán pedig ünnepi szentmise volt a római katolikus templomban, majd a Csólyospálosi Tamburás Együttes adott koncertet, amely a napokban elnyerte a Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért díjat. A polgármester elárulta, hogy készült egy rövidfilm településről, amit most mutatnak be a lakosságnak.

Forrás: KVT

További friss hírek