Ilyet még nem látott: Majsa és környéke a CIA kémfotóin

Különleges térképen böngészhetjük az amerikai hírszerzés felvételeit.

Az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb tartalmát lehet ingyenesen böngészni az Arcanum térképes szolgáltatásán, a Mapire-en. Az Interspect Kutatócsoport 2016-ban készítette el és a napokban ingyenesen böngészhetővé tette az amerikai hírszerzés, a CIA által az 1960-as években Magyarországról készített kémműhold felvételek egységes térképi változatát – írja az Index.

A hazánk nagy részét lefedő hidegháborús műholdkép gyakorlatilag sok száz, űrből fényképezett panorámafelvétel térképi feldolgozásából és egységes képpé alakításából született meg, egy tucat ember több havi munkájával.

A felvételek eredetileg az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) számára készültek, és a titkosítás 1995-ös feloldásáig nem is tudott a világ a létezésükről. Ez nem is csoda, hiszen a katonai hírszerzés ütőkártyái az USA és a Szovjetunió hidegháborús játszmájában a legféltettebb “ne tudd meg, hogy mit tudok” lapok közé tartoztak.

A térképen Majsa és környéke is jól látható, sőt, össze lehet hasonlítani a mai állapotokat az akkorival. Kivehető például, hogy a majsai laktanya – nem meglepő módon – mennyivel jobban ki volt épülve annak idején. De azt is megnézheti bárki, hogy saját jelenlegi lakhelyét, vagy annak egykori környékét hogyan látta a magasból a CIA annak idején.

 

További friss hírek