I. Kun Találkozó a szanki Kiskun Emlékhelyen

kép: KVT
A kiskun települések összetartozását szimbolizáló Kiskun Emlékhelyen rendezték az I. Kun Találkozót. Az egész napos összejövetelt egy határon átnyúló projekt nyitotta.
Bemutatták a Gasztrokunok elnevezésű projektet, ami három vajdasági és a majsai kistérség településeinek együttműködésével valósul meg. A szabadtéri szentmisét követően, ünnepélyes keretek között feltűzték a harminchárom kiskun település szalagját a kiskunok zászlajára. A rendezvényt Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki felavatta a Csorba-féle kovácsműhelyt, aminek egykori berendezési tárgyai ezentúl az emlékhelyen láthatók.
A kézműves vásárban a Gasztrokun programban szereplő települések mellett, a közeli községek, Bugacpusztaháza, Gátér, Pálmonostora, Petőfiszállás is bemutatták helyi értékeiket.
A megyei önkormányzat Mesebusza pedig a legkisebbeket várta, akik kedvükre színezhettek és megismerhették a Meseföld című kiadvány főszereplőit is.
A kulturális programok fellépői között jászszentlászlói, bácsfeketehegyi, szanki, kerekegyházi, kiskunhalasi, kunszállási érdi, kiskunfélegyházi, kunszentmiklósi, kiskunlacházi, szabadszállási, lakiteleki és kiskunmajsai hagyományőrző csoportok is szerepeltek. A lovas, csikós, honvéd és huszár bemutatókra is sokan voltak kíváncsiak.
A Gasztrokun-program keretében: kölesleves, krumplis pogácsa és birkapörkölt is készült. A majsai Váradi Pince boraival is sokan koccintottak a jó hangulatú rendezvényen.

 

Forrás: KVT 

További friss hírek