Házasodni készülsz? Akkor ez a hír Neked szól!

 

2015 január 1-től az első házasok kedvezményével csökkenthető a személyijövedelemadó-alapja.

A kedvezményt igénybe veheti minden olyan házaspár, akik 2014. december 31. után kötöttek házasságot, és legalább az egyik fél az első házasságát köti. Az adóalapból vonható kedvezmény együttesen havi 31 250 forint, két évig jár. Ez havi 5 000 forinttal emeli a nettó bért.

Az első házasok kedvezménye az adóelőleg levonásánál, már év közben is érvényesíthető. A kedvezményt a házastársak – döntésük szerint – az összeg megosztásával akár közösen is igénybe vehetik. Ennek feltétele, hogy a házastársak adóbevallásukban (munkáltatói adó megállapításukban) közös nyilatkozatot tegyenek, melyben feltüntetik egymás adóazonosító jelét és azt, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe.

oltarifoto-banner640-1
Ha szeretnél egy jó árajánlatot kapni, kattints a hirdetésre!

 

A kedvezményt igénybe vehetik akkor is, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike már jogosult családi kedvezményre. A házasságba hozott gyermek nem zárja ki az első házasok kedvezményét.

A kedvezményt a házasságkötést követő hónaptól kezdődően lehet érvényesíteni, és legfeljebb 24 hónapra vehető igénybe. A családi kedvezményre való új jogosultság (magzatra tekintettel vagy gyermek örökbefogadása esetén) megnyílta esetén, valamint ha a házasság a 24 hónapos időtartamon belül felbomlik a kedvezmény tovább már nem érvényesíthető.

Amennyiben a kedvezménnyel kapcsolatban további kérdések merülnének fel, a 40/42-42-42-es telefonszámon ügyintézőink készséggel állnak rendelkezésre.

NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

További friss hírek