Hamarosan befejeződik a főtér felújítása Majsán

fotó: Tapodi Kálmán
Hamarosan elkészül Kiskunmajsán a főtér felújítása. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke szenteli fel a majsai templom előtti teret.
Már az utolsó „ráncfelvarrásokat” végzik a teljesen megújult főtéri parkban. A főtér rekonstrukciója során új helyre került a felújított Szentháromság-szobor, a templom előtti kőkereszt és Nepomuki Szent János szobra, valamint a Trianon-emlékmű.
A tarvágás után jóval több fát ültettek a templomkertbe, és az átalakítás során lecserélték a régi burkolatokat, padokat, lámpákat. A tér közepén viszont ott maradt az a gázátemelő berendezés, aminek áthelyezése igen bonyolult és költséges lett volna. A teret elcsúfító műtárgyat végül egyedi megoldással „tüntették el”, a fémszerkezetekre fényképek kerültek a régi főtérről.

Majsa központja valaha a piacnak is helyet adott, és a főteret többször átformálták. Az első látványos átépítés irányítója Benkovics István, a település főjegyzője volt 1911-ben. A korabeli piactérre bazalt kockakövek kerültek, amelyekből a mostani átépítésnél is megőriztek néhány darabot.

A régebbi időkre emlékeztet mostantól néhány szimbolikus tárgy, amelyek segítségével a fiatalabbak is el tudják képzelni felmenőik egykori világát. Egy artézi kút mellett ott lesz egy pad az 1950-es évekből, de egy másik ikonikus tárgy, a buszmegálló mellett évtizedeken keresztül álló, henger alakú hirdetőoszlop hasonmása is idézi a múltat, az egykori báli, mozi- és egyéb plakátokkal.

A városban már megkezdődtek a főtéravató előkészületei is. A tervek szerint július 9-én Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke szenteli fel a megújult teret.

Forrás: baon.hu

 

 

 

 

További friss hírek