Hallott már az Európában is egyedülálló csólyospálosi darázskőről?

 

A réti mészkő, vagy hivatalos nevén darázskő az Alföld ma már szinte teljesen elfeledett geológiai képződménye, melyet az Árpád-kortól a 70-es évekig építőanyagként használtak a térségben. Mielőtt teljesen feledésbe merült volna, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság partnereivel összegyűjtötte az előfordulására és felhasználására vonatkozó kutatási eredményeket. A projektet kiválósági díjjal jutalmazta a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) Regionális Együttműködés.

A réti mészkő a szerb-magyar határ menti régió és az Alföld ma már szinte teljesen elfeledett geológiai képződménye, mely tartóssága miatt nem vetekedhetett a hegyvidéki kőzetekkel, de helybeli bányászata, így olcsósága miatt a térségben építőanyagként használták az Árpád-kortól folyamatosan egészen a ’70-es évekig. A modern építőanyagok alkalmazása, hajdani épültek lebontása és gondozatlansága következtében ma már szinte alig-alig ismerhetjük.

Feltárása, megismertetése és megőrzése érdekében tett kutatások és gyakorlati intézkedések nélkül múltunk, kulturális és természeti örökségünk egy szelete veszett volna el.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Csólyospálos Község Önkormányzata és Novi Becej (Törökbecse) Önkormányzata együttműködésével valósította meg az „Elfeledett kulturális és természeti örökségünk felfedezése a magyar-szerb határmenti régióban” című projektjét, melyet kiválósági díjjal is jutalmazott a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) Regionális Együttműködés.

darazsko_bemutatohely

darazsko_kivalosagi-400x282

Aki kíváncsi a darázskőre, az Csólyospáloson, a „Varangykő túraútvonal” bejárásával megtekinthet egy kialakított bemutatóhelyet. A feltárás Csólyospálos településtől ÉK-re, a temetővel szemben lévő dűlőúton közelíthető meg.

csolyospalos.hu

 

További friss hírek