Halasi kórház: így előzhető meg a mellrák

Immár nem kell Kecskemétre vagy más, távoli városba utazniuk az egészségük érdekében mammográfia-szűrésre jelentkező nőknek. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház is elindította e tevékenységet – és máris jelentős előrelépés történt.

2015 tavaszától Kiskunhalason is hozzáférhető a nőket fenyegető egyik leggyakoribb rákbetegség, a mellrák kiszűrésére is alkalmas mammográfiai vizsgálat. Ez különösen kedvező fejlemény a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház ellátási területén, ahol igen alacsony volt eddig a részvételi, szűrési arány.

– A megyének ezen a déli területén mindössze 3 százalékos, azaz elképesztően alacsony volt a mammográfia-szűréseken való megjelenési arány. Ennek részben az is oka volt, hogy a nőknek Kecskemétre, Bajára kellett utazniuk. Ugyanakkor ebben a térségben szintén magas a mellrák-megbetegedések aránya, ezért nagyon nagy előrelépés, hogy ez a betegség-megelőző lehetőség immár Kiskunhalason is hozzáférhető – kommentálta a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház újabb fejlesztését dr. Romhányi Zoltán. A kórház főigazgatója hozzátette: „fontos, hogy most mindannyian hassunk oda szeretteinkre: feleségünkre, édesanyánkra, nagymamákra vagy a szomszéd nénire, hogy kérjenek időpontot, tegyék meg saját egészségükért, hogy megjelennek a halasi kórház szűrőállomásán!”.

A főigazgatói érvelés a megelőzésben a mellrák-daganat esetére különösen igaz, ezt erősíti meg a kiskunhalasi kórház szakorvosa is.

A legfontosabb célunk most az, hogy az emlőrák fenyegetését a lehető legkorábban kiszűrjük: az időben felfedezett betegség ugyanis még nagyon jó esélyekkel gyógyítható! Ne abból induljunk ki, hogy még nem tapintható egy kis csomó, vagy hogy még nincs fájdalom vagy egyéb tünet! Fontos, hogy 45-65 év között minden nő jelentkezzen, jelenjen meg mammográfiai szűrésen, hogy még időben megelőzhessük a mellrákot! – hangsúlyozza Ráczné dr. Sebestyén Julianna. A radiológus főorvos szerint Magyarországon 50 százalékos a megjelenési arány e szakterületen, Halason azonban ennek a mértéknek az eléréséhez hatalmas erőfeszítéseket kell tenni.

– Az utóbbi hetekben megközelítettük a 30 százalékot, ami bíztató, de mindent megmozgatunk azért, hogy a kórház területén érintett több, mint 13 ezer hölgyet elérjük, és szűrésre hívjuk. Most elsősorban azokat értesítettük ki, akik az elmúlt két évben semmiféle orvosi ellenőrzésen nem voltak, így fokozottabban veszélyeztetettek. Rendkívül rugalmasak vagyunk az időpont-egyeztetésben: rajtunk nem fog múlni…! – hívta fel a figyelmet dr. Sebestyén Julianna.

A Népegészségügyi Program keretében hozzáférhető mammográfiás szűrésre külön beutaló nem szükséges. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház mammográfia-részlege a 06-77/522-072-es telefonszámon hívható.

MajsaInfo

További friss hírek