Ha biztosra akar menni, akkor erre figyeljen!

valasztas-2014-2Ha azt szeretnénk, hogy érvényes legyen a szavazatunk, nagyon fontos minden részletre odafigyelnünk. Feltétlenül olvassa el, mielőtt szavazni indul!

Mit vigyünk magunkkal?

  • személyi igazolvány, útlevél, vagy jogosítvány, feltéve, ha az új, kártyaformátumról van szó.
  • lakcímbejelentő-kártya.
  • toll !!!

Jó, ha nálunk van a postán kapott választási értesítő, annak a segítségével gyorsan megtalálnak a névjegyzékben.

Mire figyeljünk, amikor a szavazólapot megkapjuk?

Ellenőrizzük, hogy a lap bal felső sarkában (P.H.) ott van-e a szavazatszámláló bizottság érvényesítő pecsétje. Jó esetben ezt a pecsétet a szemünk láttára nyomják rá. Ha nincs pecsét, erre hívjuk fel a bizottság figyelmét, és ne vegyük át a szavazólapot, pecsét nélkül ugyanis érvénytelen lesz a szavazatunk.Arra is oda kell figyelnünk, hogy a pecsét pontosan a helyén legyen, és ne a megjelölt hely mellett, fölött, vagy alatt. Ha ilyet tapasztalunk, ez esetben kérjünk olyan szavazólapot, ahol a pecsét a megfelelő helyen van. Egy lapon csak egy szavazatot adhatunk le egy képviselőjelöltre, illetve egy pártra, pártlistára. Korábbi cikkünkben megtekintheti a szavazólapot!

X, +, / – avagy milyen az érvényes jel?

Az általunk kiválasztott jelölt illetve párt neve melletti üres körbe tegyünk két, egymást metsző vonalat. Akár X-et, akár +-t. A lényeg, hogy a két vonal metssze egymást.

Mikor érvényes a szavazat?

Ha a választópolgár szándéka egyértelműen megállapítható. Nem érvényes, ha nem így szavazunk, ha több jelöltet ikszelünk be, ha esetleg új nevet írunk a lapra, és rá akarunk szavazni. A lényeg, hogy egy körben és csak egy körben legyen két egymást metsző vonal.

A szavazólapokat összehajtva beletesszük az üres borítékba. Leragasztani nem kell. A fülkéből kijövet, a bizottság szeme láttára a borítékunkat belehelyezzük a szavazóurnába.

Fontos tudnivalók:

A sajtó a szavazóhelyiségben nem kérdezheti a választópolgárokat, ott csak a bizottságtól kaphat információt, a fotózáshoz, videókészítéshez az alany engedélye szükséges!
Jogsértőnek számít, ha valaki lefényképezi a szavazólapját, illetve kiviszi a szavazókörből.

majsainfo.hu/nyugat.hu

További friss hírek