Gazdák figyelem! Fontos változás, önt is érintheti

föld2014. május 1-jén megszűnt a mező- és erdőgazdasági földekre a nem közeli hozzátartozók közötti, szerződéssel alapított haszonélvezeti jog, valamint használat joga. Közeli rokoni kapcsolat esetén nyilatkoznia kell a tulajdonosnak – tájékoztatta a MajsaInfót Kiss Melinda, a járási hivatal vezetője.

A Földhivatalnak legkésőbb 2015. július 31-ig törölnie kell az ingatlan-nyilvántartásból valamennyi, olyan haszonélvezeti jogot, amely nem közeli hozzátartozók között jött létre. A törlési kötelezettség nem terjed ki a közeli hozzátartozókra, ezért nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy a köztük és a haszonélvezetet engedő személy között a szerződéskötés időpontjában a közeli hozzátartozói jogviszony fennállt-e, vagy sem – hívta fel a figyelmet Kiss Melinda. Közeli hozzátartozónak minősül: a házastárs, egyeneságbeli rokon, testvér, örökbefogadott -, mostoha- és nevelt gyermek, valamint az örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő.

A haszonélvezeti joggal rendelkezők részére ezen felhívást, valamint a kitöltendő nyilatkozatot a Földhivatal kiküldte. A nyilatkozatot annyi példányban kell megtenni, ahány ingatlanon haszonélvezeti jog áll fenn. A nyilatkozat mellé célszerű csatolni olyan iratokat, amellyel a közeli hozzátartozói viszony fennállását bizonyítani lehet, pl. anyakönyvi kivonatot.

A felhívás kézbesítését követő 15 napon belül kell nyilatkozni, de legkésőbb 2014. december 31. napjáig. Ezt követően igazolásnak nincs helye. A határidő elmulasztása esetén a Földhivatal hivatalból köteles törölni a haszonélvezeti jogot az ingatlan-nyilvántartásból legkésőbb 2015. július 31-éig – hangsúlyozta a járási hivatalvezető.

A nyilatkozatokat a Földhivatal címére kell visszaküldeni, vagy személyesen átadható hétfőnként 9-12 óráig a Kiskunmajsai Járási Hivatal épületében ügyfélfogadást tartó földhivatali ügyintéző részére.

MajsaInfo

majsainfo

További friss hírek