Gáz-, távhő- és gyógyszerár: ezek változnak októberben

ttVáltozik 800 gyógyszer ára, olcsóbb lesz a távhő, minimálisan emelkedik a lakossági gázár, és új számot kapott az egyetemes belföldi tudakozó is: az Origo összegyűjtötte, milyen változások várhatóak október elsejétől.

Változó gyógyszerárak

Közel 800 gyógyszer ára változik október elsején: 396 koleszterin- és vérnyomáscsökkentő készítmény olcsóbb lesz – van, amelyik 60 százalékkal is kevesebbe kerül majd -, de szinte ugyanennyi normatív támogatású gyógyszer ára emelkedni fog, átlagosan 3,5 százalékkal.

A Világgazdaság értesülései szerint az árcsökkenés a 2011-ben bevezetett vaklicit eljárásnak köszönhető, ami bevezetése óta több milliárd forinttal faragta le a tarifákat.

Olcsóbb lesz a távhő

Olcsóbb lesz október elsejétől a távhő is, a jelenlegi árnál 3,3 százalékkal: a parlament még februárban döntött az ár mérsékléséről a rezsicsökkentés részeként. A lépés mérsékli a fogyasztók tartozásait: Magyarországon összesen 650 ezer távfűtéses lakás van, júniusban pedig közel 2 milliárd forintra rúgott a fél éven belüli tartozások összege.

Drágulhat a kenyér

A kenyér várható drágulásáról még augusztusban nyilatkozott Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A Napi Gazdaságnak azzal indokolta az áremelést, hogy a hazai sütőipari vállalatok négy éve nem emelték listaáraikat, a dráguló liszt és a gyenge forint miatt azonban idén ősszel 25-30 áremelkedésre lehet számítani.

11-800 az új szám

Módosul a belföldi egyetemes tudakozó száma, és új vállalat, az Invitel áll a szolgáltatás mögé: a tudakozó száma a 198 helyett 11-800 lesz októbertől, a régi számot tárcsázókat pedig hangüzenet figyelmezteti a változásra.

Emelkedik a gázdíj

Októberben nő a lakossági gázdíj: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelete alapján 5-13 százalékkal emelkedhet az úgynevezett „elosztási forgalmi díj” a különböző szolgáltatóknál. A drágulás ugyanakkor minimális, köbméterenként 24 és 80 fillér közé tehető.

A Népszabadságnak nyilatkozó energiaügyi szakértők szerint ugyanakkor kizárt, hogy a lakossági gázár valóban nőjön, hiszen az ellentétes lenne a rezsicsökkentési programmal.

Jelenteni kell a számlázási programot

Október elsejétől be kell jelenteni a NAV-hoz aszámlázási programokat: a vállalkozásoknak eddig nem volt ilyen kötelezettségük, de rendelkezniük kellett olyan nyilatkozattal, ami szerint a számlázási rendszer megfelel a jogszabályi követelményeknek.

A rendelet külön kitért az online számlázási rendszer bejelentésére – utóbbi esetben az adatbejelentés tartalma is eltér.

A bejelentéseket egy, erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell megtenni 30 napon belül. Az első bejelentést 2014. november 15-ig várják, vagyis a jogszabály bevezetése miatt a jogalkotó további 15 nap haladékot adott az adózóknak.

Forrás: origo.hu

majsainfo

További friss hírek