FOTÓGALÉRIA: megkezdődött a Majsa Napok

 

Átadták a települési kitüntetéseket és aláírták a litvániai Ukmergė és Kiskunmajsa között köttetett testvérvárosi szerződést.

A huszonharmadik Főtéri Sokadalom és a Majsa Napok rendezvénysorozata a hagyományoknak megfelelően ünnepi testületi üléssel kezdődött, amelynek keretében átadták a városi kitüntetéseket.

Kiskunmajsa díszpolgára lett Dr. Kiss Tibor háziorvos; Kiskunmajsa Városért kitüntetést kapott Bakos Ferenc a majsai Ipartestület elnöke és Nokta Gábor, a Mayossa Táncegyüttes vezetője; Kiskunmajsa Város Sportjáért kitüntetést vehetett át Szikora Melinda, az FTC női kézilabdacsapatának majsai származású kapusa, valamint a HUNOR Bérkilövő és Tömegsportszervező Vadásztársaság; Németh István Kiskunmajsa tiszteletbeli polgára lett a Lommatzsch és Kiskunmajsa (testvérvárosi) kapcsolatában játszott szerepéért.

A kitüntetések átadását követően írta alá a partnerségi dokumentumokat Ábrahám-Fúrús András kiskunmajsai és Rolandas Janickas ukmergėi polgármester. A litvániai Ukmergė városa lett a hatodik testvértelepülése Kiskunmajsának (a romániai Gyergyószentmiklós (1941), a szerbiai Topolya (1993), a német Lommatzsch (1998), a lengyel Lubliniec (1998) és a német Bad-Schönborn (2000) után).

A két település nem hivatalos kapcsolatai lassan negyedszázadosak – mondta el Kozma Huba, majsai helytörténész, aki 1991 januárjában, az MDF országgyűlési képviselőjeként járt a KGB által körbezárt Vilniusban. – Január 13-án érkeztünk a litván fővárosba, ahol a televíziótoronynál valóságos ütközet dúlt. A szovjet megszállók fegyverrel támadtak a szabadságukért eszköztelenül tüntető litván hazafiakra. Tizenöt ember halt meg ebben a tömegmészárlásban – emlékezett vissza a véres forradalmi eseményekre Kozma Huba, aki akkoriban a litván parlamentben is felszólalt és a magyarok szolidaritásáról, együttérzéséről biztosította a litván népet.

Mint elmondta: fél évvel később, a szovjet csapatok Magyarországról való kivonulásának ünnepén, litván fafaragók érkeztek Kiskunmajsára, és ők ajándékozták a városnak a Szabadulás szobrot, amit a helyi zeneiskolánál állítottak fel. ­– A szabadság istennőjét ábrázoló szoborral szerették volna megköszönni a magyarok, így a majsaiak bajtársiasságát – tette hozzá Kozma Huba.

A litván fafaragók egyike, Rimantas Zinkevičius később is többször visszatért Kiskunmajsára. Az ukmergėi szobrászművész készítette az elődfalu, Mayossaszállás emlékművét, majd Pongrátz Gergely, egykori Corvin közi főparancsnok kérésére, egy ülő Krisztus szobrot faragott a kiskunmajsai 56-os kápolna előtti térre. Rimantas Zinkevičius a mostani ünnepnapok idején is Majsán tartózkodik és egy kivágásra ítélt platánfa törzséből elkészítette a testvértelepülések összetartozását szimbolizáló szobrot.

MI/MTI

További friss hírek