Fontos változások a szemétszállításban!

kuka_normalKisebb edényekre is lehet szerződést kötni, és kötelező lesz a szelektív gyűjtés. Részletek az alábbiakban.

Július 1-től két új cég végzi majd a térségi hulladékkezelést. A szállítás az FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Kft., a feldolgozás pedig a Kunság-Halas Hulladékfeldolgozási Nonprofit Kft. feladata lesz.

Mint Faludi Tamás polgármester sajtótájékoztatóján elmondta, a változással lehetővé válik, hogy a lakosság kisebb (vagy akár nagyobb) méretű hulladékgyűjtő edények elszállítására kössön szerződést a szolgáltatóval.

Faludi Tamás polgármester tájékoztatja a sajtót.
Faludi Tamás polgármester tájékoztatja a sajtót.

A jelenlegi 110 literes edény helyett 120, 80, vagy 70 literes is használható lesz a jövőben. Aki július 1-tól módosítaná a szerződést, az a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályán jelezheti ezt, itt gyűjtik össze a változással kapcsolatos igényeket.

A kukákat mindenkinek saját magának kell megvásárolnia. A szolgáltatási árakkal kapcsolatban egyelőre nincsenek még pontos információk, a központi árszabályozás majd csak január 1-től fog életbe lépni.

Ami viszont biztos, hogy szeptembertől kötelezővé válik a szelektív hulladékgyűjtés: a csomagolóanyagokat (papír, műanyag dobozok, konzerv- és sörösdobozok) az erre szolgáló külön edényzetbe kell majd helyezni. Fontos, hogy üveget nem szabad majd beledobni ebbe a szelektív gyűjtőbe. Ezeket a 110 literes edényeket egyébként ingyenesen megkapják majd a lakosok.

Mint elhangzott, a zöldhulladékot évente egyszer – várhatóan tavasszal – kötelezően elszállítja a szolgáltató. Ezzel kapcsolatban arra kell ügyelni, hogy a zöldhulladék átlátszó zsákokba kerüljön, a gallyakat pedig maximum egy méter széles kévékbe kell kötözni. Lomtalanítás során összegyűlt hulladékokat szintén évente egyszer lesz kötelező elszállítania a szolgáltatónak.

Frissítés: 

Mint Faludi Tamás polgármester a Facebook-hozzászólásokban megjelent kérdésekre-észrevételekre reagálva közölte: a hulladékszállítás díja a közbeszerzési kiírás értelmében 2,6272 forint literenként plusz áfa. Vagyis ezt az alapárat kell megszorozni a kuka űrméretével (70, 80, 110, 120 liter) – így jön ki egy kukaürítés díja. Ez az ár január 1-től változhat, mégpedig a központi árszabályozás bevezetése miatt.

alfagsm_2

MajsaInfo

 

További friss hírek