Fázni fogunk 2016-ban a Dávid-naptár szerint

 

Hűvös évre számíthatunk jövőre egy nyíregyházi mérnök szerint, aki negyven éve készít éves időjárás-előrejelzéseket. Dávid Mihály naptára sokak szerint jobban beválik, mint a hivatásos meteorológusok jóslatai.

– Hűvös év áll előttünk, és az átlagnál kevesebb lesz a csapadék 2016-ban – foglalja össze tömören jövő évi időjárás- előrejelzését Dávid Mihály. A nyíregyházi vízépítő mérnök negyven éve készíti napra lebontott meteorológiai prognózisát, az úgynevezett Dávid- naptárt, ami sokak szerint a hivatalos előrejelzéseknél pontosabban jósolja meg, milyen idő várható.

Módszerének lényege, hogy a meteorológiai tényezők mellett számításba veszi az égitestek tömegvonzó hatását is.

– A hivatalos meteorológia nem lát 10-14 napnál előbbre, csak rövid távra tervez, mert hiányzik a hosszú távú időjárás-változással kapcsolatos koncepciójuk – vallja Dávid Mihály. A nyíregyházi mérnök szerint január második felében találkozhatunk először hóval a Dél-Alföldön, viszont egészen márciusig marad a hideg, téli idő. Könnyen előfordulhat, hogy jövőre is lemondhatunk a gyümölcsök egy részéről, előrejelzése szerint ugyanis még április 12-én és 22-én éjjel is fagypontig süllyedhet a levegő hőmérséklete, amikor pedig már igencsak virágoznak a gyümölcsfák.

Nyaralásra a július és az augusztus közepi időszakot javasolja: ekkor jönnek hőhullámok, de rövidebb ideig – 5-10 napig – tartanak, mint az elmúlt években. Így jobban bírják a nyarat azok is, akiknek nincs otthon klímaberendezésük, akiknek pedig van, kisebb fogyasztással, alacsonyabb költséggel megússzák. Dávid Mihály szerint a jövő év őszére is a hideg lesz a jellemző.

– A klímaváltozás hatása ugyan érzékelhető, de kevésbé írható az ember rovására, mint azt sokan állítják. A szélsőséges időjárási jelenségek beleillenek a természet és az időjárás rendjébe, nincs bennük semmi csoda – vallja a világot élénken foglalkoztató problémáról a nyíregyházi időjós. Azt azonban hozzátette, a katasztrófákat nem lehet előre látni egy hosszú távú előrejelzésben. Így hiába is keressük a Dávid-naptárban, mikor esik le legközelebb egy- vagy többhavi csapadékmennyiség néhány óra alatt – ahogy az például tavaly előfordult.

delmagyar.hu

További friss hírek