Esküvők, bálnacápa és sült csirkebél

 

Ma (csütörtök) 18 órától Rokolya Zsolt tart fotó- és videovetítéssel fűszerezett előadást a Konecsni György Kulturális Központban ázsiai körútjáról. Ráhangolódásként felidézzük a MajsaInfónak tavaly év végén adott interjúját.
 
RÉSZLETEK A RENDEZVÉNYRŐL ITT!

Befejeződött Rokolya Zsolt hathetes ázsiai túrája. A majsai fotós nem csak kikapcsolódni utazott Malajziába, Thaiföldre és a Fülöp-szigetekre: esküvőket és egy jegyespárt is fotózott – meg persze mindent, ami szembe jött. Zsolt a MajsaInfónak még hazautazása előtt adott egy gyorsinterjút.

roky4

A képeitek alapján egy valami biztos nem jellemezte az utazást: az unalom. Milyen programokat emelnél ki?

Három esküvőnk volt kint, meg két fotózásom (egy filippínó csajt fotóztam a Fülöp-szigeteken, és volt egy jegyesem Kuala Lumpurban). Ezen kívül rengeteg helyen túráztunk: voltunk Malajziában a Cameron Highlands teaültetvényein vagy például Melakába, ahol az utcán helyi különleges streetfood kajákat ettünk. És persze vannak nyaralós képeim a Fülöp-szigetekről, Thaiföldről és most már Baliról is

Mennyiben más egy kinti esküvő?

Kuala Lumpurban átlag 30-35 fok van és 90-95 százalékos a páratartalom, monszun idején akár 20 perc alatt, minden előzetes figyelmeztetés nélkül is kialakulhat egy hatalmas eső. Emiatt itt inkább a szállodai bálteremben tartott esküvők a jellemzőek. Az pedig, hogy a hivatalos ceremónia hol és hogyan zajlik, általában attól függ, hogy melyik etnikai csoport tagja a jegyespár. Megörökítettünk például egy kínai-indiai keresztény templomi esküvőt, egy kínai tradicionális szertartást és tea ceremóniát, de volt szerencsénk egy hagyományos maláj muszlim szertartást is lencsevégre kapni egy mecsetben –furcsa volt mezítláb esküvőt fotózni…

roky

Az egyik víz alatti felvételen egy hatalmas hal látható, mellette pedig te. Nem volt veszélyes?

Malajziából az első külföldi nyaralásunk a Fülöp-szigetekre vezetett, ahol volt szerencsénk ezeket a hatalmas, de mérhetetlenül békés állatokat testközelből is megismerni. A cetcápa, vagy bálnacápa a legnagyobb hal a világon, akár 8-10 méter hosszúra is megnőhet. Csak a reggeli órákban jönnek közel a parthoz, déltől már csak ritkán lehet velük találkozni, így mi is hajnali egykor indultunk útnak, hogy találkozhassunk velük. Félelmetes volt, hogy csónakból kiszállva és búvárszemüvegben a víz alá merülve egyből ott volt tőlem egy méterre ez a hatalmas jószág.

Milyenek a kinti kaják? Nem hiányzik egy jó velős pacalpörkölt?

Személy szerint nagyon szeretem az ázsiai kaját, eléggé bevállalós is vagyok, simán eszek az olyan kis utcai árusoknál, ahonnan az ÁNTSZ sikítva menekülne, szerencsére a gyomrom is jól bírja. A viccet félretéve, ízekben nagyon gazdag és változatos a kaja minden országban, ahol megfordultunk és nagyon finom, egészséges ételeket volt szerencsénk kipróbálni. A helyi specialitások között talán a fülöp-szigeteki volt a legbevállalósabb, ahol ettem balutot, ami egy olyan főtt tojás, amiben kacsaembrió van. Ugyanitt ettem nyárson megsütött csirkebelet is, ami meglepően finom volt. Egyébként pacal-levest itt is lehet kapni, csak itt a sertés gyomrából készítik.

roky5

Mennyi képet készítettek?

Bevallom, magamhoz képest elég kevés képet lőttem, de így is ezres nagyságrendről beszélünk, azt hiszem lesz egy-két blogbejegyzés a legszebb helyekről, ha hazaértem. Délkelet-Ázsia annyira változatos és fantasztikus, hogy ha egy évig a régióban élnék, akkor is tudna újat mutatni. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy látogasson el egy neki szimpatikus országba! S. I.

További friss hírek