Elsőfokú figyelmeztetés – Ismét leszakadhat az ég!

viharNem csak a nagyon erős UV-B sugárzásra, de a várható zivatarokra is fel kell készülni ma. Az Országos Meteorológiai Szolgálat három megye kivételével az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Részletek a folytatásban.

Szerdán délutántól a Duna-Tisza-köze nyugati és a Dunántúl keleti részén elszórtan, csütörtökön egy észak felől közeledő hidegfront mentén előbb északon, északnyugaton, késő este már a déli megyékben is számíthatunk zivatarok kialakulása. A zivatarokhoz ma és holnap is viharos (60-90 km/h) széllökés, intenzív csapadék (rövid idő alatt 20 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék) és jégeső társulhat. Egy-egy helyen felhőszakadás (30 mm fölötti csapadék) és heves kísérőjelenségek (90-100 km/h-s szélroham, 2 cm-nél nagyobb átmérőjű jég) is kísérhetik a zivatarokat.

A napi középhőmérséklet szerdán az Északi-középhegységet leszámítva az ország legnagyobb részén 25-26 fok körül alakul. Csütörtökön már csak a déli megyékben haladhatja meg a 25 fokot az átlaghőmérséklet.

Az idokep.hu radarképén figyelemmel kísérheti a kialakuló zivatarokat.

forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

További friss hírek