Egy szemtanú beszámolója ’56-ról: Wittner Mária Szankon

 

Hat előadásból álló sorozattal emlékezik idén a Bács-Kiskun megyei Szank község az 1956-os eseményekre. A kevésbé ismert tények mellett a korról is szeretnének élethű képet adni az érdeklődőknek a szervezők, a sorozat sokszínű előadóival. A következő alkalom szeptember 15-én szintén 17 órakor lesz, ahol Wittner Máriával találkozhatnak a látogatók.

Az első előadó Földváryné Dr. Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke volt, aki örömmel tapasztalta, hogy 11-14 éves srácok is kíváncsian ültek a nézők között. Családi kötődésű személyes élményei mellett beszélt az akkori fiatalos hevületről, „az elemi szabadságvágyról, amely a magyar történelem referencia pontjaként nyugaton és keleten ugyanazt jelentette. A baloldali gondolkodókat is ráébresztette, hogy az illúzió, amit kommunizmus humanitásáról gondoltak…” – mondta el többek között szeptember 8-i előadásában.

A következő előadó az a Wittner Mária lesz, aki maga is ott volt fiatal lányként az események sodrában és személyes élményeire alapuló,  „A megtorlás 60 év távlatából” címet viselő előadására szeptember 15-én szintén 17 órakor kerül sor, a szanki Művelődési Ház nagytermében.

Az elkövetkezendő hetekben ugyancsak csütörtökönként 17 órai kezdettel, találkozhat még a történelmi tények iránt fogékony civil és szakmai közönség Dr. Horváth Miklóssal (DSc. hadtörténész, egyetemi tanár, a Terror Háza Múzeum vezető történésze) Dr. T. Molnár Gizellával(történész, főiskolai tanár) Dr. Szirmai Évával (irodalomtörténész, ünnep kutató, főiskolai docens) és végül, de nem utolsó sorban Jókai Anna írónővel.

Vár minden kedves érdeklődőt ingyenesen látogatható előadás sorozatára a szanki Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és IKSZT épületébe (6131 Szank Rákóczi u. 22. T: 77/495-701), a szervező önkormányzat.

További részletek: Patkós Zsolt polgármestertől a 77/495-040, vagy Bozóki Szilvia sajtóreferenstől a 20/564-3137-es telefonszámon.

További friss hírek