Ebzárlat Kiskunmajsán!

ebzarlat

Ebzárlatot rendeltek el október 4-től 14 napon keresztül.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala, mint elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, hivatalból eljárva meghoztam a következő határozatot:

Határozat

A veszettség elleni védekezésrészletes szabályairól szóló 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet (továbbiakban: R.) 8. paragrafus (5) pontja alapján Kiskunfélyegyháza Járás közigazgatási területén, valamint Kiskunmajsa Járás közigazgatási területén 2014. október 04. napjától számított 14 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el.

Az ebzárlat szabályai a R. 12. paragrafusa alapján a következők:

(2) Az ebzárlat tartama alatt – a (3)-(4) bekezdésben felsorolt ebek kivételével a, tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;

b, kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;

c, a település területésről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

(3) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező

a, vadászebek,

b, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,

c, a katasztrófa-mentő ebek,

d, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek

rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a (2) bekezdésben foglalt korlátozás alól.

(4) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni, feltéve, hogy az ebzárlat nem a 8. paragrafus (5) bekezdése szerint lett elrendelve.

(5) Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszíabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

(6) Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Jelen határozatommal megkeresen az érintett Önkormányzatok jegyzőit, hogy intézkedésemet a lakossággal a helyben szokásos módon ismertesse.

Jelen határozat ellen, annak közlésétől (szeptember 29.) számított 15 napon belül Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságához címzett, de hatóságomhoz 3 példányban benyújtott fellebbezésnek van helye. A fellebbezés illetékmentes.

A fellebbezésnek a döntés végrehajtására nincs halasztó hatálya.

Dr. Vidéki Zsolt – járási főállatorvos

majsainfo

 

További friss hírek