Durván emelkedtek a majsai ingatlanárak

 

2015 és 2016 januárja között 28 százalékos volt a növekedés – derül ki az Ingatlannet.hu MajsaInfo számára készített elemzéséből. 

A lakáspiacon 2016-tal elérkezett az új lakások időszaka, az első félévben épült ingatlanok száma 12 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi adatokat. Szakértők szerint az új lakások piacán szükség is van a kínálat bővülésére, ugyanis a kereslet 24,6 százalékkal emelkedett az idei év során. A legtöbb lakás Győr-Moson-Sopron, Vas megyében és a fővárosban került átadásra, a középmezőnyben Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megye helyezkedik el.

Az adatok országos viszonylatban jelentős növekedést mutatnak, azonban az egyes területek között lényeges eltérések tapasztalhatóak. Ennek hátterében az is szerepet játszhat, hogy az egyes megyék gazdasági tekintetben különböző fejlettségi szinten vannak, mely a lakáspiaci kereslet egyik alapvetően meghatározó tényezője. A jelenlegi előrejelzések szerint a lakásépítési kedv tovább növekedhet, jövőre mintegy 15-20 ezer új lakás megjelenésére lehet számítani.

Újabb CSOK-módosítások

Az év eleje óta mintegy 14 ezer család adott be kérelmet a CSOK-ra, a bankok mintegy kétharmadukkal kötöttek szerződést. Ez a szám elsőre soknak tűnhet, érdemes azonban megemlíteni, hogy Magyarországon nagyjából 250 ezer háromgyermekes család él, akik jogosultak a 10+10 millió forintos támogatásra. A CSOK-kal kapcsolatban további tapasztalat, hogy a többség használt lakás vásárlására igényelte, mert a valós igényeknek ez felelt meg, illetve sokan úgy gondolják, hogy egy új lakás vásárlásához a kedvezmény mellé olyan tehervállalás szükséges, mely meghaladja a lehetőségeiket.

csalad

A jövőben tovább emelkedhet a CSOK iránt érdeklődők száma (portfolio.hu)

Az év elején módosított CSOK-kal kapcsolatban szeptemberben újabb változtatások léptek életbe. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az osztatlan tulajdonú lakások is bekerültek a körbe, vagyis a támogatás már akkor is kérhető a banktól, mielőtt létrejött a társasház. További változás, hogy igényelni lehet a kedvezményt a tervezett és az épülőfélben lévő lakásokra is, illetve a gyermek maximális életkora a korábbi 20 helyett 25-re emelkedett, és a hallgatói jogviszony megléte sem feltétel.

Ciklikusság a kiskunmajsai ingatlanpiacon

Összességében a lakáspiacon a drágulás üteme ugyan lassult, az új lakások szegmensében azonban lényeges emelkedés tapasztalható annak ellenére, hogy az év elejével a korábbi 27 százalékos áfakulcsot 5 százalékra csökkentették. Az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva az eladásra kínált lakások fajlagos ára több mint 25 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. Az árak alakulásában kiemelt szerepet tölt be az elhelyezkedés, amely a dél-alföldi régió esetén is megfigyelhető. Kiskunmajsa ingatlanárai Kiskunhalas, Soltvadkert és Kalocsa viszonylatában magasnak számítanak, ugyanakkor a szegedi, mórhalmi és kecskeméti árszinttől jelentősen – 27-50 százalékkal – elmaradnak.

tabla

Dél-Alföld egyes településein tapasztalható ingatlanárak (Ft/m2)

A Kiskunmajsán eladó családi házak árai 2015 és 2016 január között dinamikus növekedést mutattak, az átlagos négyzetméterenkénti árak 28 százalékkal növekedtek egy év alatt. Az idei év első felében országos szinten visszafogottabb – 5-6 százalékos – változás jellemezte a lakáspiacot, a kiskunmajsai családi házak szegmensében viszont ehhez képest egy nagyobb mértékű – 14 százalékos – emelkedés volt. További tendencia, hogy egy ciklikusság érvényesül az árak vonatkozásában, a hűvösebb idő beköszöntével az árak mérséklődnek, míg tavasszal növekedésnek indulnak.

arak

Forrás: Ingatlannet.hu

További friss hírek