Diákmunkát vállalnál a nyáron? Ezt olvasd el!

Támogatás jár az önkormányzatoknak, ha diákmunkást alkalmaznak. Itt a tájékoztató a részletekről.

A 2013-2014-es években a Nemzetgazdasági Minisztérium által indított „Nyári diákmunka” program tapasztalatait felhasználva az eredeti cél szem előtt tartásával 2015. évben ismét meghirdetésre kerül a program.

A program ennek megfelelően – prevenciós jelleggel – már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is. A munka révén szerzett korai sikerélmény elősegíti a későbbi munkaszocializációs folyamatot is.

A program ezen felül biztosítani kívánja az önkormányzatoknál és az önkormányzati fenntartású intézményekben a nyári szabadságolási időszakban jelentkező kisegítő munkaerő igényének kielégítését is.

A program célcsoportjába azok a fiatalok tartoznak, akik:

  • nappali tagozaton tanuló diákok,

  • a program kezdő időpontjában idősebbek 16 évnél, de a program befejezésekor sem töltik még be a 25. életévüket,

  • közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket a Járási Hivatal Foglalkoztatási osztályán,

  • foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

A programban a támogatható munkáltató a települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye lehet.

A Kiskunmajsai Járási Hivatal foglalkoztatási osztálya a program keretében a közvetítést kérőként regisztrált diákok számára általános és a helyi sajátosságokra is kitérő munkaerő-piaci információt nyújt. Ezt követően a beérkezett munkaerőigények alapján az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével munkaközvetítést végez a legoptimálisabb elhelyezés érdekében.

A program keretében legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás (lehet 4 órás is) foglalkoztatás támogatható. A támogatás mértéke a bruttó munkabér 100%-ig terjedhet, de szakképzettséget igénylő munkakör esetében a havi 91.500 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig a 78.750 Ft/fő/hó összeget nem haladhatja meg. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

A program 2015. június 17-től 2015. augusztus 31-ig tart. A program keretében kötelezettséget vállalni csak a 2015. július 1-jétől kezdődő és 2015. augusztus 31-ig befejeződő foglalkoztatásra vonatkozóan lehet.

A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi/megyei kormányhivatalok és az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalok valósítják meg.

A program keretében nyújtott támogatások forrását a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglakoztatási alaprész 2015. évi központi kerete terhére. A program összköltsége 1,5 Mrd Ft.

A programmal kapcsolatos bővebb tájékoztatás a Kiskunmajsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán kérhető a Félegyházi u. 5. szám alatt vagy telefonon a 77/795-225 számon.

Dr. Kiss Melinda

járási hivatalvezető

További friss hírek