Cigányok gyűjtenének aláírást a cigány betelepülés ellen

majsaroma Egyelőre azonban nem tudnak ilyesmiről, csak pletykának tartják.

Mint korábban megírtuk, a kecskeméti városháza cáfolta, hogy a városrehabilitációs projektjük kapcsán cigányokat telepítenének át más városokba, például Majsára. Mint mondták, a program lényege éppen az, hogy helyben tartsák a kisebbségieket.

Ezúttal annak igyekeztünk utána járni, hogy valóban települnek-e be Kiskunmajsára romák más településekről az itt kapható, átlagnál nagyobb segélyek miatt. Úgy értesültünk, hogy a Magyar Cigány Párt (MCP) és a Szociáldemokrata Párt (SZDP) roma aktivistái aláírásgyűjtés kezdeményezését fontolgatják tiltakozásul a betelepítések ellen.

Megkeresésünkre Kolompár József, az MCP megyei elnöki tanácsának tagja elmondta, csak akkor fogják elindítani az akciót, ha a betelepülés ténye bebizonyosodik. Szerinte azonban – és ebben csatlakozott hozzá Bánfi József, az SZDP aktivistája is – egyelőre csupán pletykáról van szó.

„Az természetes jelenség, hogy beházasodás útján jönnek ide romák más településekről, és az is igaz, hogy a cigány szokásokból fakadóan elég korán születnek nálunk a gyerekek, nem is kevés, de ennél többről nem tudunk” – magyarázta Kolompár, hangsúlyozva, hogy a tömeges betelepülés nekik sem tenne jót, hiszen tovább élezné a magyar-roma feszültséget.

Ez egyébként szerinte a munkanélküliségre vezethető vissza, hiszen amíg volt munkahely, addig normális volt a többség és a kisebbség viszonya. Ezért a maguk részéről a munkahelyteremtést tartják a legfontosabbnak, és ezt várják a többségi politikusoktól is.

MajsaInfo

További friss hírek