Bodogláron hétfőn elkezdik a gallyazást a villamosvezetékeknél

fotó: likebalaton.hu
Kiskunmajsa település közigazgatási területén az NKM Áramhálózati Kft. megbízásából a Presidente Okisz Kft. munkatársai, mint szerződött gallyazó partner a nagy- , közép-, és kisfeszültségű szabadvezetéki hálózatok nyomvonalai mentén gallyazási munkálatokat végeznek, mely során a hálózatok biztonsági övezetébe nőtt fa vagy egyéb növényzet eltávolításra kerül.
A gallyazást október 12-én (hétfőn) Bodogláron kezdik, majd október 19-től Kiskunmajsa belterületén folytatják.
A gallyazást a villamos művek, valamint a termelői, magán- és közvetlen vezetékek biztonsági övezetéről szóló, 2/2013. (I.22.) NGM rendelet szabályozza. A levágott ágak, gallyak a települések belterületéről 5 munkanapon belül elszállításra kerülnek, a külterületeken a munkavégzés helyszínén maradnak.
TÁJÉKOZTATÓ INGATLANTULAJDONOSOK RÉSZÉRE A VILLAMOS HÁLÓZATOK KÖRÜLI GALLYAZÁSRÓL
Az NKM Áramhálózati Kft. arra törekszik, hogy a villamosenergia-szolgáltatás még a legviharosabb napokon is folyamatos és zavartalan legyen. Ehhez elkerülhetetlen a villamos hálózat biztonsági övezetét elérő fák és a hálózatba benyúló ágak gallyazása, a növényzet biztonsági ritkítása.
A gallyazás során a lakosság biztonsága az elsődleges szempont, törekedve az esztétikai szempontok betartására is. A minőségi villamosenergia-vételezés érdekében kérjük, Ön is kísérje figyelemmel, hogy az ingatlanjain lévő fák és a magas növények nincsenek-e túl közel az elektromos vezetékekhez. A kerti munkálatok alatt gondoljon a csatlakozó vezeték körüli növényzet eltávolítására is.
Az elektromos vezetékek környezetének, az úgynevezett biztonsági övezetnek a tisztán tartásával megelőzhetőek a rövid idejű áramkimaradások, az elhúzódó üzemzavarok és a fákkal kapcsolatos áramütéses balesetek. Emberéletek is múlhatnak a nem megfelelően gondozott fákon.
Biztonsági övezet határa belterületen a vezetéktől vízszintes és függőleges irányban mérve kis feszültség estén: min. 1 méter, közép feszültség esetén: belterületen min. 2,5 m, külterületen min. 5 m, melybe a gallyak még szélsőséges időjárás esetén se kerüljenek!
A gallyazást célszerű a vegetációs időn kívül, októbertől áprilisig végezni. Társaságunk a folyamatos villamosenergia-szolgáltatás biztosítása érdekében egész évben végzi a közcélú villamos hálózatokat veszélyesen megközelítő fák gallyazását. A gallyazó partnereink a fák ágait minden esetben a légvezetékek biztonsága érdekében, a szükséges mértékig távolítják el, figyelembe véve az adott fa fajtájának a növekedési ütemét. A levágott faágak elszállításáról gallyazó partnerünk az Önkormányzattal egyeztetett módon gondoskodik.
Ingatlanán Ön is sokat tehet a zavartalan villamosenergia-szolgáltatás, valamint saját vagyontárgyai biztonsága érdekében, ha az elektromos vezetékekhez közeli növények és faágak gallyazásáról gondoskodik. Érdemes a jogszabályban megjelölt biztonsági távolságokat már a kert tervezésekor, fatelepítéskor figyelembe venni és olyan fákat ültetni a vezetékek közelébe, amelyek magassága az évek múlásával sem veszélyezteti az elektromos hálózatok biztonsági övezetét.
A biztonsági övezeti gallyazás esetén nem minden esetben tudunk figyelembe venni esztétikai, illetve növényvédelmi és fametszési szempontokat, ezért javasoljuk, hogy a gallyazást a minden szempontból optimális eredmény érdekében Ön végezze, illetve végeztesse el.
NKM Áramhálózati Kft.
A képen a következők lehetnek: ‎, szöveg, amely így szól: „‎A BIZTONSÁGI ÖVEZETRE VONATKOZÓ ELVÁRÁSOK KISFESZÜLTSÉGÜ HALÓZAT ESETÉBEN KÜL- ÉS BELTERÜLETEN Készre jelentés alkalmával blztonságl ovezet tiszta, ag nincs bendve m Nyar végére a blztonságl övezetbe belenőhetnek az ágak 0,3m 1m 1m 0,3m m Oszloptő tisztitás 1x1 méter אമה KISFESZÜLTSÉGŰ HÁLÓZAT Biztonsági övezet külső határa: vezetéktő vízszintes irányban mért a vezetéktől függőleges irányban mért m távolság m távolság A gallyak a vegetációs időszakban 0,3 méterre megközelithetik a vezetéket. A gallyazás csak feszoltségmentesítést követően végezhető abban az esetben, ha az ágak 0,3 méterre megközelitették a vezetéket, vagy gallyazó partner 0,8 méteres távolságon belül tudja elvégezni munkáját.‎”‎
Forrás: KVT
További friss hírek