Bodoglári óvoda: vissza az egész?

 

Nyerges Benjámin indítványozta a keddi döntés felfüggesztését.

Mint arról beszámoltunk, hosszas vita után a majsai képviselő-testület kedden arról döntött, hogy a bodoglári óvoda épületét használatba adja a Kiskunhalasi Református Egyházközösségnek, hogy ott óvodai ellátást biztosítson. Így a szanki reformátusok tagintézményeként nyílik meg a bodoglári óvoda.

A mai (szerdai) testületi ülésen azonban Nyerges Benjámin arra kérte Ábrahám-Fúrús András polgármestert, hogy függessze fel a rendelet végrehajtását, mivel az „közérdeket sértő” volt. Ezt azzal indokolta, hogy szanki-egyházi fenntartás sérti a majsai pedagógusok és a 85 százalékban katolikus lakosság érdekeit.

Hozzátette: ma jutott csak tudomására, hogy Kerpits Miklós, a katolikus egyház illetékese még a legutóbbi napokban is arról tárgyalt Rávai Mónika alpolgármesterrel, hogy amennyiben a város vállalja az épület felújítását, akkor a katolikusok üzemeltetnék az óvodát – vagyis Majsához kötődne az intézmény. Nyerges sérelmezte, hogy erről a verzióról nem szavazhatott a testület.

Faludi Tamás pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy ezt a tényt elhallgatták a képviselők elől.

Bodoglári óvoda. Lesz vagy nem lesz?
Bodoglári óvoda. Lesz vagy nem lesz?

Rávai Mónika ugyanakkor azt mondta, valóban tárgyalt Kerpits Miklóssal, ám ő arról tájékoztatta, hogy a katolikusok biztosan nem vennék át az üzemeltetést, mivel Bodoglár a „periféria perifériája”. Ezzel együtt javasolta, hogy a város írjon egy megkeresést Bábel Balázs érseknek, hogy hivatalos formában is megkapják a választ. Az alpolgármester szerint az informális nemleges válasz miatt nem szerepelt a katolikus fenntartás verziója az előterjesztésben.

Nyerges Benjámin indítványa egyébként okozott némi fejtörést a jegyzőnek, de végül is az a jogi állásfoglalás látszott kialakulni, hogy a döntés felfüggesztésére a testület nem kötelezheti a polgármestert, ezt csak ő maga teheti meg, amennyiben úgy dönt. Erre elvileg 72 órája lenne Ábrahám-Fúrús Andrásnak.

MI

További friss hírek