Beiratkozás: a kömpöci iskola ideális választás

 

Március 19-től 22-ig nyílt napot tartanak a kömpöci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskolában – ahová a térségbeli szülőket is várják. Ennek kapcsán beszélgettünk a kis iskolák előnyeiről Takács Sándorné munkaközösség vezetővel.

Nem csak Kömpöcről, hanem Csólyospálosról és Kiskunmajsáról is járnak Önökhöz gyerekek, a városból iskolabusz indul reggelente. Milyen visszajelzéseket kapnak a szülőktől?

Leginkább a családias légkört értékelik, és azt, hogy sokkal több idő és energia jut a pedagógusok részéről egy diákra – egy 12 fős csoportban nehéz „elbújni”. Kezdetben vannak ugyan kérdéseik, hogy valóban jól működnek-e az összevont osztályok (az alsó tagozatban az első és a második, illetve a harmadik és a negyedik évfolyam egy csoportban tanul), de aztán ők is megtapasztalják, amit régóta mondunk: ez nagyobb lehetőséget ad az ismétlésre, így jobban bevésődik a tananyag.

Az iskolán belüli hangulatot jól jellemzi, hogy van, amikor a nagyobb diákok együtt játszanak a kisebbekkel, gyakran segítenek is nekik. Amikor esetleg magatartásproblémákkal küzdő gyermek kerül hozzánk, akivel a nagy osztályokban már nem igazán tudtak mit kezdeni, itt előbb-utóbb megnyugszik, be tud kapcsolódni a munkába.

De megvan az a technikai felszereltségük, ami szükséges a korszerű oktatáshoz?

Teljes mértékben. Vannak digitális tábláink, számítógépparkunk 16 új géppel, tanulói tabletekkel. Ráadásul a felső tagozatunk épülete teljesen fel van újítva, az alsó tagozat rekonstrukciójára pedig idén fog sor kerülni. Úgyhogy minden tekintetben modern környezetben tanulhatnak a diákok, mégis a klasszikus, az erkölcsi nevelést, a személyiség harmonikus fejlődését szem előtt tartó oktatásban részesülnek. Mindezt csendes, egészséges környezetben élvezhetik a gyerekek – például hatalmas udvarunk van. Fontos kiemelni azt is, hogy száz százalékos a szakos lefedettségünk, tehát minden tantárgyra van megfelelő tanárunk.

Sok szülő nagy hangsúlyt helyez a különórákra, képességfejlesztő szakkörökre. Mi a kínálatuk ezen a téren?

Bőséges kínálatból válogathatnak a gyerekek, illetve a szülők. Délutánonként az 1-4. osztályokban a napközi keretében differenciált fejlesztésre, felzárkóztatásra van lehetőség, a felsősöknek pedig tanulószobai keretek között segítünk az órán kívüli feladatok elvégzésében. Van gyógypedagógiai és logopédiai ellátásunk, továbbá úszásoktatás, illetve karate és néptánc tanfolyamunk is. Iskolánkban német nyelvoktatás zajlik, de angol szakkör is működik mellette, ingyenesen heti két órában.

Ezek mellett számos programunk van havi lebontásban, például egészséges életmódot népszerűsítő vagy hitéleti eseményeket szervezünk. A gyerekek az utóbbiakat is szeretik és lelkesen várják.

 

Nem teher a bejárás azoknak, akik nem helybeliek?

Tapasztalataink szerint még a kicsiket sem viseli meg ez. Majsáról reggel iskolabusz hozza a gyerekeket, délután pedig a járatos busszal tudnak hazajutni. Napközben természetesen étkezni is tudnak itt, van nálunk iskolatej és iskolagyümölcs is.

Aki szeretne közelebbről is megismerni bennünket, azt várjuk március 19. és 22. között az iskolai nyílt napjainkra, ahol bárki bepillanthat az itt zajló munkába.

További friss hírek