Aláírták! A Gazprom kutathat Majsa térségében

extracao-de-petroleo-620x413Állítólag hatalmas mennyiségű szénhidrogént rejt a föld. Az orosz állami cégóriás bevásárolta magát a kutatást végző vállalatcsoportba. 

Mint arról korábban írtunk, amerikai és osztrák cégek után az orosz Gazprom is részt vehet a térségünk alatt rejtőző kőolaj kitermelésében. 2011-12-ben röppentek fel hírek arról, hogy Kiskunhalas és térsége alatt a szeizmikus mérések alapján, hatalmas mennyiségű földgázt és kőolaj lehet. Az elvégzett „rezegtetések” eredményét 2013-ban értékelték ki.

Ezek nyomán pedig kijelölték azokat a konkrét helyeket, ahol a tényleges próbafúrásokat el lehet majd végezni. Egy-két helyen ezek meg is történtek, de hogy a tesztek sikeresek voltak-e azt egyelőre nem tudni. A kutatási programban érintett Bács-Kiskun megyei települések: Balotaszállás, Kelebia, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Tompa és Zsana.

A siker jele lehet, hogy pénteken – mint arról az ITAR-TASZSZ hírügynökség beszámolt – az orosz Gazprom Nyefty állami kőolajcég a szerbiai leányvállalatán (Naftna Industrija Srbije – NIS) keresztül 50 százalékos részesedést szerzett a magyarországi RAG Kiha Kft-ben. Ez a vállalat ahhoz az osztrák cégcsoporthoz (Rohl-Aufsuchungs Aktiengesellchaft – RAG) tartozik, amellyel a NIS – és rajta keresztül az oroszok – 2011 decemberében megegyezett a kiskunhalasi szénhidrogén mező közös kutatásáról és feltárásáról. A RAG csoport és az orosz vezetés állítólag két héten belül szentesíti a megállapodást – adta hírül a delmagyar.hu.

alfagsm_2

HI/MI

További friss hírek