Aknák az oviban: nem sokon múlott a tragédia

 

A munkások aknafedlapnak nézték a harckocsi aknákat, és kézzel kezdték kidobálni azokat az árokból. Szakemberek szerint csoda hogy nem robbantak fel.

Múlt csütörtökön Kiskunmajsán, a Bajcsy-Zsilinszky utcai óvoda udvarán egy munkagép fordított ki harckocsi aknákat, amelyekről a munkások először azt hitték, hogy régi aknafedlapok, így kézzel kezdték azokat kidobálni. Amikor kiderült, hogy aknákról van szó, azonnal riasztották a tűzszerészeket.

A vizsgálatok során kiderült, hogy súlyos tragédia is történhetett volna, hiszen négy akna olyan veszélyesnek bizonyult, hogy a tűzszerészek fel is robbantották azokat.

A munkások egy gázvezeték kiváltása közben bukkantak rá először öt darab aknára, amelyek pont az óvoda kocsibejárója mellett voltak, és ott játszottak a gyerekek már évtizedek óta. A Budapestről érkező tűzszerészek további hat darab éles harckocsi aknát találtak. A terület kiürítése során kétszáz gyermeket vittek el a szülők és az óvónők másik intézménybe, az önkormányzati óvodából és a kertszomszéd katolikus óvodából. Közben a Kormányhivatalt és az utcában minden házat kiürítettek és a területet kétszáz méteres körzetben lezárták.

Négy akna olyan veszélyes állapotban volt, hogy azokat a tűzszerészek nem tudták biztonsággal elszállítani, így a település közelében felrobbantották.

A robbanás okozta hatalmas kráterben akár két személyautó is elférne.


Az önkormányzat szombaton egy magáncéggel átvizsgáltatta az egész területet, hogy a kisgyerekek hétfőn már biztonságos körülmények között kezdhessék a hetet. A detektoros vizsgálat során újabb robbanószerek már nem kerültek elő.

Érdekes kérdés, hogy miként kerülhettek második világháborús harckocsi aknák erre a telekre. Annyi bizonyos, hogy nagy harcok voltak 1944. októberében a környéken. A 2. Ukrán Front harcolt a magyar 3. Hadsereg és a német Dél Hadseregcsoport csapataival. Az viszont nem életszerű, hogy a város központi részére miért kerültek aknák, ráadásul egy helyre 11 darab.

A tűzszerész vállalkozás egyik munkatársa szerint vélhetően az óvodaudvar feltöltése során kerülhettek oda az éles aknák. Mivel azok már hetven éve pihentek a földben, a bennük lévő 7-8 kilogramm robbanóanyag már kristályos állapotban lehetett, amely akár egy nagyobb ütéstől is felrobbanhatott volna.

Halasinfo/Majsainfo, Fotó: Dabis Tibor, Juhász D. Géza

További friss hírek