Abonyinak elege lett a Fidesz-rendszerből


abonyi (1)A MajsaInfo után az országos sajtó (Magyar Narancs) is felkapta Abonyi Henrik sztoriját. Ezért most online változatban is elérhetővé tesszük az írást.

Annak idején a Fidesz-KDNP üdvöskéjeként tűnt fel a helyi és térségi politikai közéletben Abonyi Henrik, aki nyolc év képviselőség után most teljesen kiszáll a politikából. A „diplomahalmozó” – most éppen jogot tanuló és nem mellesleg nagymotor vizsgát szerző – fiatalember tehetségét kevesen vitatják, ugyanakkor vezetési stílusa nem egyszer „kicsapta a biztosítékot”, a Vári Szabó István Szakképző Iskolából pedig többek szerint gyanús körülmények között jött el, hogy megalakítsa saját szakképzéssel foglalkozó cégét. Vári István Kft. néven.

Pályázati visszaélések és súlyos szakmai-politikai viták a fenntartóval – ezt a két okot lehet hallani annak kapcsán, hogy lemondott a kiskunhalasi Vári Szabó István szakképző iskola főigazgatói posztjáról. Miért kellett mennie?

Nem kellett, én mondtam le. A pályázatokkal minden rendben volt, ezt bárki ellenőrizheti. A távozásom oka az volt, hogy a főigazgatói pályázatomban 2012-ben leírt vállalásaimat az akkori jogszabályi és fenntartói környezetben tudtam volna csak megvalósítani – ezek azonban gyökeresen megváltoztak, hiszen az elmúlt években a köznevelést és a szakképzést is újravarrta a kormány. Az új rendszerben már nem vállalható a pályázatom, például szinte lehetetlen az iskola fejlesztése, és a piaci igényekre is nehéz reagálni. Igazgatóságom első nyolc hónapjában még önállóan gazdálkodó költségvetési szerv voltunk, mintegy 900 milliós költségvetéssel – ebben volt annyi mozgásterem, hogy felépítsünk egy új tanműhelyt, vagy a jogszabályoknak megfelelően felújítsuk a sportcsarnokot. A KLIK alatt a mozgásterünk erősen beszűkült.

Pár hónapja még Jordániába készült, és a rossznyelvek akkor is azt beszélték, hogy forró lett a lába alatt a talaj. Mi történt?

Fizetés nélküli alkotói szabadságot kértem. Még 2008-ban tartottam egy előadást egy nyelvészeti konferencián Jénában, Németországban. Akkor ismerkedtem össze a jordániai egyetem egyik vezetőjével, aki azóta többször is kért, hogy legyek náluk vendégelőadó germanisztikából. Most úgy gondoltam, hogy elvállalom, de aztán mégsem úgy alakultak a dolgok.

Azt is hallani, hogy az vezetett a szakításhoz az iskolával, hogy Vári István Kft. néven létrehozott egy saját szakképző céget. A névválasztás fricska volt a belassult állami intézmény felé?

Nem feltétlenül. Így alakult (nevet). A cégem iskolarendszeren kívüli felnőttképzéssel foglalkozik, vagyis nem konkurenciája a szakképző iskolának. Más kérdés, hogy ezt a piaci lehetőséget állami keretek között is ki lehetett volna használni, de ez a rendszer nem eléggé rugalmas ehhez. Ehhez piaci szemlélet kell: nem megengedhető például, hogy az oktatók, óraadók vagy a beszállítók felé nem tarjuk a fizetési határidőt.

Ha jól értem, volt egy ötlete, amit igazgatóként nem tudott megvalósítani, ezért piaci alapon fogott hozzá?

Így van. Az elmúlt időszakban kiváló kapcsolataim alakultak ki kisebb-nagyobb cégek vezetőivel, és megértettem, hogy miként lehetne kielégíteni a gyorsan változó munkaerőigényeiket. Például most szükség lenne csőhálózat szerelő szakemberre, mi meghirdetjük, a jelentkezők fél év alatt megszerzik a képesítést, és máris van munkahelyük. Mindenki jól jár. De említhetném a bádogost vagy a víz-, gáz- fűtésszerelő szakmát is, amelyekből szintén hiány van. Főigazgatóként mindig küzdeni kellett, hogy a megfelelő szakmákat tudjuk meghirdetni, ráadásul voltak beiskolázási nehézségek: hiába volt igény mondjuk csatornaközmű szerelőre, a diákok nem jelentkeztek rá. A felnőttekkel könnyebb, egyrészt nagyobb a felelősségérzetük, hiszen jórészt ők fizetik a számlát, másrészt többnyire rövidebb a képzési idő.

Mindez azért is érdekes, mert az ön által kárhoztatott változásokat éppen az a politikai család vitte véghez, amelyhez ön is tartozik. Sok konfliktusa volt?

Ilyen vonatkozásban nem. Ami kormányzati szinten történik, abba vajmi kevés beleszólása van bárkinek, a gazdaságpolitikai szemlélet ma mindent felülír.

Ezzel vége is a politikai pályafutásának?

Már nagyon várom október 12-ét, hogy azután megszűnjön a képviselői mandátumom. A KDNP-elnökségről bő egy hónapja lemondtam, mondjuk úgy, hogy teret adtam annak a változási igénynek, ami felmerült Kiskunmajsán (nevet).

Ezt nagyon szépen mondta.

Végülis csak politikus voltam nyolc éven keresztül (nevet).

Ez is érdekes: nem is olyan régen még a KDNP üdvöskéjének számított…

A munkáim során számomra mindig kiemelten fontos a szakmaiság. Ha ez az igény csak részemről áll fenn, de kívülről nem, akkor ott nincs helyem. Nem akarok kreativitás nélküli végrehajtó lenni.

Azt is hallani, hogy a városi óvoda gazdasági vezetője lesz, kvázi politikai állásban…

Ezt nem tudom értelmezni: be sem adtam a jelentkezésemet a pályázatra. Nekem minden végzettségem megvan ehhez a feladathoz, de most nem aktuális ez a kérdés. Ráadásul ez egy határozott időre szóló kinevezés lenne, politikai kifizetőhelynek ez karcsú.

Hogyan értékeli a választási kampányt?

Vannak „jobbnál jobb” szereplők (nevet). Több helyről is megkerestek, hogy induljak el, de bármelyik csapatban szerepelnék, nem érezném, hogy jó helyen vagyok. Szerintem józan és megfontolt döntést hoztam azzal, hogy kiszállok a politikából.

S. I.

További friss hírek