A magyar rendőrség is nyomoz az olaszországi busztragédia ügyében

 

Az NNI házkutatást tartott a busztársaság kiskunfélegyházi telephelyén.

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával indított nyomozást a veronai busztragédia ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda. A police.hu-n olvasható közlemény szerint a nyomozás célja a felmerült gyanú megerősítése vagy kizárása.

A közúti közlekedési baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálják, munkájukat – kérésükre – Olaszországban háromfős magyar rendőri csoport segíti. A magyar rendőrök 2017. január 22-én hajnalban érkeztek Veronába.
A baleset okaként felmerült a műszaki hiba lehetősége – emlékeztet a közlemény. Az olasz hatóságok vizsgálatának elősegítése érdekében tisztázni kell, hogy a magyar autóbusz milyen műszaki állapotban hagyta el Magyarországot. A Nemzeti Nyomozó Iroda ezért rendelt el nyomozást halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt.

A vizsgálat az olasz hatóságok eljárástól független, megállapításait egy későbbi jogsegély keretében a magyar rendőri szervek – az ügyészség felügyelete mellett – az eljáró olasz hatóságok rendelkezésére bocsátják.

Az NNI – igazságügyi műszaki szakértők bevonásával – tanúkihallgatásokat, az autóbusz tulajdonosának telephelyén házkutatást végez, lefoglalja a jármű műszaki vizsgáztatásával és esetleges korábbi javításaival kapcsolatos okmányokat, dokumentumokat, a két magyar állampolgárságú autóbusz vezető egészségügyi és járművezetői alkalmasságával kapcsolatos iratokat.

Czakó Tibor, az utat bonyolító busztársaság, a Pizolit Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt nyilatkozta: karbantartott, jó állapotú volt a sítáborból hazafelé tartó busz.

Halasinfo

További friss hírek