„A költészet bennünk él!”

 

„Titkos költők találkozása a Városi könyvtárban” címmel nagy sikerű előadóesttel adóztak a magyar lírát szerető és értő vendégek április 11-én a Magyar Költészet Napján.

József Attilára, a magyar költészet egykori legnagyobb alakjának emlékét és Márai Sándor örökérvényű munkásságát ihlette a Róluk elnevezett KÖLTÉSZET NAPJA.

A rendhagyó és különleges estét a KELDA zenekar tette színesebbé, megzenésített verseikkel
lírai dalaikkal és virtuóz hangszertudásukkal. Kelcz Dávid és együttese a zene kultúráját
adta tovább a hallgatóságnak.

A lelkes verseket írók, valamint a Dózsa György Gimnázium diákjainak köszönhetően a költészet különböző műfajai, stílusai adták meg a műsor ritmusát. Csapó Árpád kiváló bölcsészként és előadóként mutatta be a versek műfajait, hogyan született a slam műfaja, mintegy szabadságvágyat kifejező egyedi versnyelvezet, a szabad amerikai fiatalok életérzéséből született műfaj. Lüktető ritmusa, egyéni előadásmódja lendületet és hangulatot adott a tehetséges fiataloknak, s egyben az előadóestnek.

Kellemes kontraszt volt a saját verseit hozó előadókat hallgatni. Elsőként városunk Polgármestere Ábrahám – Fúrús András adta közre gondolatait. Műkedvelő poétaként régóta írogat verseket, jelesen. Közvetlensége, előadásmódja azonnal feloldotta az első percek izgalmát. Versgyűjteményéből a lírai hangvételű fiatalkori műveiből idézett, amik feleségéhez Gyönygyikéhez íródtak megismerkedésük idején.

Ezt követően az idősebb korosztály következett, akik életeseményeikből faragtak verseket. Ide kívánkozik kiemelni Csipak Marika színes, életigenlő a hitét soha el nem hagyó, ember és természetszerető versei. Kiemelkedett Kakas Józsi bácsi a maga 91évével, fiatalos előadásmódja és hozott életművének egy szeletének bemutatója, háborúról, békéről, elmúlásról, szerelemről, hitről.

A harmadik műfaj képviselői a klasszikus költőink verseit tolmácsolták, olyan hihetetlen erővel és hitelességgel, amit az értő közönség hatalmas tapssal honorált. Kócsó Martin és Vagyon József Bibós kiskunmajsaiként fűzték tovább a versláncot. Előadásuk néma csendet és tiszteletet váltott ki, katartikus élmény volt a lassan ballagó diákoktól, akik sok éve ajándékoznak meg bennünket a költészet értő, szerető tolmácsosaiként.

A befejező részben egy közös versmondásra vállalkoztak a vendégek és előadók. Több mint ötven fő mondta el láncszavalatban József Attila: Óda című remekművét… s ezzel a szép együtt szavalunk epizóddal – „tiszta szívvel”- adóztunk a Költészet nagyjainak.

Befejezésül Balogh Katalin tagintézmény vezető köszönetét fejezte ki a jelenlévő vendégeknek, közéleti vendégeinknek, a versmondóknak a KELDA zenekarnak, Csapó Árpád bölcsésznek, Vadkerti Rita igazgatónőnek a szervezésért.

Köszönet a versmondóknak:

Ábrahám-Fúrús András

Csipak Marika

Kakas József

(saját versek)

Kócsó Martin

Vagyon József

(klasszikus költők versei)

Bóta Edina

Farkas Mercédesz

Katona Marci

Gajdacsi Gyöngyi

(slam)

És az összes vendég.

József Attila: Óda

”S mint megnyílt értelemben az ige,

Alászállhatok rejtelmeibe!”…

 

Városi könyvtár

További friss hírek