A készpénzes fizetést is figyelik a NAV ellenőrei

nav (1)

A feketegazdaság fehérítésének szándékával, és a gazdálkodók közötti kapcsolatok nyomon követhetőségére vezette be a jogalkotó azt a rendelkezést, amely szerint a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó egy naptári hónapban, egy szerződésre tekintettel legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást egy másik, ugyancsak pénzforgalmi számlanyitására kötelezett adózó részére.

Annak ellenére, hogy a jogszabály több mint másfél éve hatályba lépett, a NAV revizorai rendszeresen találkoznak ezzel kapcsolatos jogsértésekkel. A szóban forgó jogszabály nem kerülhető meg sem a szerződések „feldarabolásával”, sem a készpénzes kifizetés hónapok közötti megosztásával.

A jogszabály megsértése súlyos bírsággal jár: a készpénzszolgáltatás 1,5 millió forintot meghaladó részének 20%-a, ráadásul a jogszabály nem kínál mérlegelési lehetőséget a adóhatóságnak. Így például egy 5 000 000 forintos számla készpénzes kifizetése után a bírság 700 000 forint mind a készpénzzel fizető, mind az azt átvevő vállalkozás terhére.

 

Halasinfo

További friss hírek