A hivatalnokok (is) megtudták, milyen Down-szindrómával élni

 

A Jászszentlászlóért Egyesület Bozóki Edit irányításával egy különleges rendezvényt tartott kedden délután a Jászszentlászlói Szent László Általános Iskola sportcsarnokában.

Az eseményt a Down Egyesülettel együttműködésben szerveztek a március 21-i – ENSZ által jóváhagyott – Down-szindróma világnapjához kapcsolódóan. A program során – „0321-Kihívás – Játék előítéletek nélkül” néven – figyelemfelkeltő, az empátiát erősítő játékkal hívták fel a jelenlévők figyelmét erre a fontos ügyre.

A 0321-Kihívást a Jászszentlászlói egyesülettel együtt az ország 10 pontján olyan civil szervezetek rendezik meg, amelyek a Down-szindrómásokért és családjaikért dolgoznak. A rendezvény célja volt, hogy közelítsék egymáshoz a fogyatékkal élőket és a többségi társadalmat, ahogy ezt a Down Egyesület a missziójában is megfogalmazta: „Célunk segíteni a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy aktív és boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.”

Idén a korábbiaknál is nagyobb mértékben vonták be a többségi társadalmat, fiatalokat és felnőtteket. A rendezvény köszöntőjének elhangzását követően a Szent László Általános Iskola másodikos és harmadikos tanulói mutattak be kis műsort, lemodellezve a Down- szindrómások életében jelentkező nehézségeket. A programon részt vevő csapatok között szerepelt többek között a Tankerület, a Jászszentlászlói Intézményvezetők, az Egészségügyisek, a Média képviselői és a Kiskunmajsai Járási Hivatal csapata is.

A nagy sikerű Ability Parkhoz és a Láthatatlan Kiállításhoz hasonló 0321-Kihívásban a résztvevő csapatok specifikusan a Down-szindrómások életében jelentkező nehézségek modelljeivel ismerkedhettek meg rendkívül szórakoztató játékok formájában, családias együttlét során.

A 0321-Kihívás céljának megfelelően a játékban részt vevők tapasztalatokat szerezhettek milyen lehet „nehezített pályán” mozogni, és arról, hogy a nehézségeket összefogással ellensúlyozni tudják. Az így kialakuló nyitottság talaján, hosszú távon elindulhatnak azok a változások, amelyek egy befogadóbb társadalomhoz vezetnek.

Dr. Kiss Melinda, járási hivatalvezető

További friss hírek