A Gulág majsai szemmel: érintetteket keresnek

 

A helyi történetírásban eddig fehér foltnak számítottak a szovjet bevonulást követő atrocitások, illetve kényszermunkára történő deportálások. Az érintett családok most sokat segíthetnek.

A Konecsni György Kulturális Központ pályázatot nyújtott be a Gulág Emlékév alkalmából: emlékzarándoklatokon, rendhagyó történelemórákon és egy konferencián keresztül ismertetnék meg a Gulág magyar vonatkozású tragédiáját a szélesebb közvéleménnyel.

Bár eddig úgy tűnt, a szovjet bevonulás után elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások között nem volt majsai, a legújabb kutatási adatok ezt cáfolni látszanak – mondta el a MajsaInfónak Pap Eliza történész. „A téma kutatása jelenleg is folyik a Bács-Kiskun Megyei Levéltárban és Majsán egyaránt. Településünk életében és helytörténetírásában napjainkig „fehér folt” maradt a téma, ez irányban nem történtek lokális kutatások” – fogalmazott a történész, aki hangsúlyozta: a kutatásban nagy hangsúlyt helyeznek az úgynevezett „oral history”-ra vagyis a családi vagy kollektív emlékezetben élő történetek feltárására. Ezért várják olyan családok jelentkezését, amelyek annak idején érintettek voltak a „málenkij robot”-ban, és felmenőik történeteit megosztanák a kutatókkal. A jelentkezéseket a pap.eliza23@gmail.com e-mail címen várják.

További friss hírek