A gondnok menthette meg a halasi ügyészek életét

 

A Kecskeméti Törvényszék elnöke a helyszínen járt, elmondja a látottakat és levonja a tanulságot is – írja a hiros.hu.

Mi történt a Kiskunhalasi bíróság épületében?

Kilenc óra előtt már ott volt a támadó… Régi ismerőse a bíróságnak, nagyon sok ügye volt már. Állandóan a bírók ellen tett panaszt, minden baja volt, ő egy ilyen bíró-sértegető. Nekem is „ismerősöm”, leveleztem vele panaszos ügyeiben. Megjelent a bíróságon reggel, beléptetést kért. Megkérte a biztonsági őr, hogy menjen át a biztonsági kapun. Le is tette az átvilágítóra a csomagját, majd azonnal elővett belőle egy Kalasnyikov gépfegyvert. Neki szegezte a fegyver nélkül szolgálatot teljesítő biztonsági őrnek, és arra kényszerítette, hogy vezesse a vezető ügyészhez. Közben mondta, hogy „ki fogja nyírni”, és mindenkit ki fog nyírni, aki az épületben van.

Csakhogy nem vette észre, hogy az épület gondnoka ott volt belül a fülkében… A gondnok lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt tragédia: utánuk ment, és ráugrott a támadóra, próbálta a fegyvert kicsavarni a kezéből. Ez azonban nem ment egyszerűen, hiszen a támadó akkor lőtt is már. Percekig dulakodtak, közben az emeletről legurultak a földszintre. A bírósági dolgozók közül volt, aki kinézett, és felismerte a támadót, de javarészt elzárkóztak a szobákba.

Mit mondtak, hogy élték meg a támadást?

Délután fél tizenkettőkor értem Kiskunhalasra, én még ilyet nem láttam. A bent lévők még akkor is halálfélelemben voltak. Mindenki elbarikádozta magát, ahová tudta, asztal alá, szekrény mögé, volt olyan iroda, ahol annyira nem volt bútor, hogy egyszerűen összeálltak hárman, és beálltak a sarokba. Egyszerűen sokkolva voltak. Nehéz szóhoz jutni, mert az ember ilyet csak a filmekben lát… Rossz belegondolni, jóval több töltény volt nála, mint ahány dolgozó volt az épületben. Egyébként először más ügyfélre gondoltak, mert az utóbbi időben nagyon megszaporodott intézményeinkben a kiszámíthatatlan, a bíróságokat állandó jelleggel fenyegető, becsmérlő ember.

Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke
Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke

Hány lövés volt?

Nem egy, több lövés volt, de részleteket nem akarok elmondani a nyomozás érdekében.

Dulakodás közben arra lőtt, amerre éppen a fegyver csöve állt?

Igen, mert a gondnokunk fogta a gépfegyver csövét, és próbálta arra irányítani, ahol nem veszélyeztet senkit. Próbálta kitépni a kezéből a géppisztolyt, és kitárazni közben, ami idővel szerencsére sikerült is neki. Le a kalappal a gondnokunk előtt.

Hány éves az életmentőjük?

Negyvenes férfiról van szó, katonaviselt ember, a kilencvenes évek elején volt katona. Ismerte a fegyvert, és tudta, hogy kell kitárazni és hatástalanítani. Az épületben tartózkodott egy rendőr is, aki ahogy tudott a segítségére sietett, és az ő segítségével megbilincselték.

Dráma… Nem rég láttam a tévében egy bugyuta filmet, az volt a címe, hogy A terror iskolája – ez most “a terror bírósága” volt. Az emberek azt kérdezték tőlem, hogy elnök úr, mi mindent megteszünk az ügyfelekért, segítünk, próbálunk szolgáltató bíróságként fellépni, de minket ki fog megvédeni az ügyfelektől? Úgy gondolom, hogy újra kell gondolni a bíróságok, illetve az igazságszolgáltatás védelmét.

Azt lehet-e tudni, hogy milyen fajsúlyú bűnözőről van szó?

Sok ügye volt, szinte minden helyi bíránk tárgyalta valamelyik ügyét az elkövetőnek, köztörvényes, inkább erőszakos dolgai voltak korábban is. A legutóbb én egy zsarolással kapcsolatos ügyben intézkedtem. Számomra nagyon is ismert a neve, sokszor írt már nekem.

Ezek szerint nem gondolták, hogy ennyire veszélyes?

Nem, úgy gondoltuk, hogy az a jelentgetős fajta. Azt mondjuk, hogy akármilyen is az ügyfél, a bírósági alkalmazottnak akkor is kulturáltan kell vele szemben viselkedni. Én ennek érdekében tettem is fegyelmi intézkedést…

Mert valaki csúnyán visszaszólt neki?

Igen, úgy tűnt, hogy nem elég udvariasan beszéltek vele, én ezért fegyelmi intézkedést tettem a bíróságon. Akkor még senki sem gondolta, hogy ő „még kevésbé udvariasan” fog majd viselkedni. Nem mintha addig is olyan udvarias lett volna… Én mégis azt mondom, hogy a bíróságon minden ügyfél egyforma, még ha csúnyán is viselkedik. De itt valamit tenni kell a biztonság érdekében.

Mint ahogy az Országos Bírói Tanács elnökeként kezdeményezte is a bírák védelmének újragondolását…

A bírósági integritással nagyon sokat foglalkozik a vezetés. Az integritás alatt értjük a fedhetetlenséget, érinthetetlenséget, azt, hogy a gazdálkodástól kezdve az ítélkezésig átlátható, számon kérhető legyen minden. De a másik oldalon egyre inkább jelentkezik az igazságügy részéről az igény, hogy a folyamat résztvevőit meg kell védeni, és meg is kell tudni védeni. Mert a mi ügyfeleink egy jó része bűnöző. Bárkivel előfordulhat, hogy támadás áldozatává válik, egy önkiszolgáló étteremben is, egy fodrászüzletben is. De jellemzően sehova nem jár annyi bűnöző, mint a bíróságokra. Igen is fel kell erre készülni. Eddig is fontosnak tartottam, de ezek után még elkötelezettebb leszek, mert nem lesz jó, ha a bírák elkezdenek félni, márpedig most elkezdtek félni…

A teljes cikk itt olvasható: hiros.hu

További friss hírek