A DÖK-elnök a nagypolitikában is a fiatalokért küzdene

weisz1(650x433)Bornemissza Pétert annak kapcsán kérdeztük, hogy a Dózsa-gimnáziumban a napokban összeült a diákparlament.

Manapság nem a közösségi, hanem az egyéni érdekeknek áll a zászló. Miért vállal valaki ennek ellenére diákönkormányzati, azaz közösségi feladatokat?

Nálam nem az egyéni érdek dominál, inkább az elszántság. Nagyon fontosnak tartom, hogy a foglalkozzanak fiatalokkal, törődjenek a neveléssükkel kulturálisan és szociálisan is. Minél többször hallgassák meg őket, véleményeiket. A kormány programjaiban törődik az új generációval és jövőjükkel. Most alakíthatjuk ki azt a társadalmi réteget, ami nagyban határozza meg az ország jövőjét.

A diákönkormányzatokkal a fiatalok gyakorolhatják azt a demokratikus létet, amit későbbi életükben kamatoztathatnak. Tömeges társadalmi problémának vélem, hogy az emberek saját magukra gondolnak és nem közösségi gondolkozást statuálnak. Véleményem szerint az 50 órás közösségi szolgálattal a fiatalok ilyen irányú gondolkodását próbálják formálni. Mi is ennek célnak megoldása érdekében hívtuk Kiskunmajsára Weisz Fanni siket egyenlőségi aktivistát, hogy közelebb kerüljenek a fiatalok a siketek életformájához, és meglássák, hogy ugyanolyan emberek, mint a hallók.

Bornemissza Péter és Weisz Fanni
Bornemissza Péter és Weisz Fanni

Miket tartasz a legfontosabb kérdéseknek, problémáknak? Min kellene változtatni?

A mi iskolánk vezetősége és diákönkormányzatunk között remek a kapcsolat. A Köznevelési Törvény szerint a diákönkormányzatoknak véleményezési joga van a korábbi döntési joggal szemben. Farkas Zoltán, iskolánk igazgatója mindig, minden téren kikéri a diákok véleményét, és ha olyan, kényes dologgal találkozunk, ami nem tetszik a diákságnak, akkor tovább dolgozunk rajta közösen, míg mindkét oldalnak elfogadható döntés születik.

Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága törvénybe iktatta, hogy 3-4 évente összehívják az Országos Diákparlamentet, ahol a diákönkormányzatok delegált képviselői ajánlásokat fogalmazhatnak meg, elmondhatják a véleményüket az oktatással kapcsolatban. Ez a találkozó idén ősszel kerül megrendezésre Székesfehérváron.

A nálunk tanuló diákok véleményem szerint eléggé kreatívak, de néha anyagi nehézségekbe ütköznek, hogy tehetségüket kibontakozhassák. Kiskunmajsa Város Önkormányzata nyitott a fiatalok kezdeményezéseire, de mindez szerintem kevés. A városnak nincsen egy struktúrája, amivel irányíthatnák az új generációt a városban. Így az érettségi, a diploma megszerzése után elvándorolnak, “kihal” a fiatal generáció.

Hogyan ítéled meg a nagypolitikát, nagypolitikusokat? Vállalnál-e például ilyen szerepet a jövőben?               

Valami elindult az országban. Az Új Nemzedék Jövőjéért Program elkezdésével nagyobb hangsúlyt fektetnek a nagypolitikusok a fiatalokra. Észrevették ők is a problémát és megoldásokat keresnek rá. Az ország főváros felé való centralizálása tönkreteszi a vidéki városokat. Főleg, ha hiányzik a város ifjúságpolitikai és fejlesztési stratégiája, valamint a munkalehetőség. Ha vállalnék ilyen szerepet, ezeknek a problémáknak a megoldására törekednék.

MajsaInfo

További friss hírek