A belügyminiszter adta át a halasi börtönt

Kiskunhalas, 2019. február 22. Az új kiskunhalasi börtön az átadás napján, 2019. február 22-én. MTI/Rosta Tibor

 

Pintér Sándor belügyminiszter adta át pénteken a 470 fő befogadására alkalmas börtönt Kiskunhalason. A korábban menekültügyi őrzött befogadó központként működő, mintegy 24 hektáron elterülő, üresen álló egykori honvédségi tüzérlaktanyát alakították át börtönné.

A kiskunhalasi börtön átadása csak a fejlesztések kezdete, az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet bővítése és modernizálása tovább folytatódik – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az új kiskunhalasi börtön átadásán pénteken.

Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes kiemelte: a további öt új intézet építésének előkészületei után már a települések önkormányzataival folynak az egyeztetések. A kiskunhalasi börtön ezekhez szolgál mintául a kivitelezés megvalósításában – tette hozzá.

A belügyminiszter kiemelte: a büntetés-végrehajtási intézet új kórházát speciálisan alakítják majd ki. Az teljesen más lesz, mint a tököli, egy kiválóan felszerelt városi kórházban az ellátásra szoruló fogvatartottakat egy új szárnyban helyezik majd el. A kormány az eddig bevezetett életpályamodell továbbfejlesztésével a büntetés-végrehajtásban dolgozók megfelelő munkakörülményeinek és jobb anyagi feltételeinek megteremtésén dolgozik – közölte Pintér Sándor.

A büntetés-végrehajtási szervezet férőhelybővítési programja keretében egy 470 fő befogadására alkalmas börtön létesült Kiskunhalason. Ide helyezik át a felújítási munkálatok miatt a kalocsai elítélteket, akik közül 150-en részt is vettek az építkezési munkálatokban. Az 1,7 milliárd forintból kialakított új intézmény neve Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lesz.

Az új intézet teljes egészében megfelel az európai börtönnormáknak. A zárkákban van hideg-meleg víz, a zárkatértől elkülönített illemhely, valamint az objektumban sétálóudvart is építettek. A börtönt úgy alakították ki, hogy az elítéltek dolgozhatnak is, szabás-varrási munkát végeznek, és az elkészült munkaanyagok raktározására is van lehetőség.

Halasinfo/MTI

 

További friss hírek