A bálványok ellen küzdött a harcos szoborrongáló

 

Korábban a templomból is lopott el szobrokat, vallási indíttatásból. 

Tegnap a majsai rendőrök elfogták azt az 54 éves helybéli férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a főtéri Nepomuki Szent János szobrot megrongálta. Február elején “csak” a fejét verte le és törte szét. Egy hónappal később, most pénteken délután viszont már a teljes torzót ledöntötte a talapzatról. Ez volt egyébként Majsa legrégebbi kőszobra, amelyet még a 18. század végén állítottak.

A majsai rendőrök már az első eset után megkezdték a nyomozást, amiben a köztéri kamerák is segítséget jelentettek. Bár ezek felvételei a legtöbb esetben nem bizonyító erejűek, arra alkalmasak, hogy beazonosítsák az elkövetőt. A rendőrök munkáját megkönnyítette, hogy kihallgatása során a férfi beismerő vallomást tett.

A szobor – itt még “csak” fej nélkül.

 

Nagy kérdés ugyanakkor a férfi motivációja. Az eddigi információkból úgy tűnik, hogy vallási indíttatásból követte el a szoborrongálást. Úgy tudjuk, az illető korábban is többször hangoztatta már, hogy a “bálványokat le kell dönteni”. Évekkel ezelőtt még a katolikus templomból is ellopott három szobort (egy templomtakarítás során, amire önkéntesnek jelentkezett), és ezek közül csak kettő lett meg. Az is valószínű, hogy a külterületi feszületrongálásokat is ő követte el. Érdekes, hogy közben misékre is jár, és zarándoklatokon is részt vesz – olyan mintha csak időszakosan zavarnák a bálványok.

Akkor egyébként nem ítélték el, és meglehet, hogy most sem fogják. Legalábbis nem lenne meglepő, ha a rendőrség kezdeményezné a férfi igazságügyi elmeszakértői vizsgálatát. Ha ennek során kórós elmeállapotot állapítanak meg nála – ami miatt nem vagy csak korlátozottan képes megítélni tettei következményét -, akkor nem büntethető. Kényszergyógykezelés alá is csak akkor kerülhet valaki, ha közveszélyt okozó vagy erőszakos bűncselekményt követ el.

 

További friss hírek