1956-os forradalomra emlékeztek több településen is (videóval)

kép: KVT
KISKUNMAJSA
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének előestéjén, a zeneiskola előtti téren álló Szabadulás szobornál emlékeztek a 64 évvel ezelőtti történésekre Kiskunmajsán. Az összejövetelen Vinczéné Nemcsok Mónika idézte fel azokat a napokat, melyek új fejezetet nyitottak a magyar történelemben, és az akkori remények, több mint három évtizeddel később, a rendszerváltoztatáskor teljesedtek be. A megemlékezésen Nagy Elizabet, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákja adta elő Kolev András: Faltól falig című versét, amit az 1956-os forradalom hősi halottja, a 26 évesen lelőtt Gérecz Attila költő, sportoló, forradalmár emlékére írt. A megemlékezés végén mécsesekkel emlékeztek az 1956-os magyar szabadságharcra.
A megemlékezésről készült videót megtekintheti a következő linken: https://fb.watch/1jZlteCwti/
SZANK
A hagyományoknak megfelelően, az 1956-os forradalom és szabadságharc ártatlan szanki áldozata, a 15 éves Magyar Zoltán emléktáblájánál kezdődtek az október 23-i megemlékezések Szankon. Vincze Jánosné jegyző és Varga Ferencné polgármester idézték fel a 64 éve történt tragédiát. A községi megemlékezés a főtéri kopjafa emlékműnél tartott koszorúzással folytatódott, ahol a Kiskunhalasi Református Kollégium Gy. Szabó Béla Általános Iskolája nyolcadik osztályos tanulói adtak ünnepi műsort a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb szabadságharcáról, 1956-ról.
A megemlékezésen Varga Ferencné polgármester mondott köszönetet a fiataloknak a szívbemarkoló műsorért, majd beszéde során emlékeztetett a forradalmat kirobbantó elnyomó rendszerre és annak áldozataira, akik egy szebb jövő reményében veszítették életüket.

 

KÖMPÖC
A kömpöci parkerdőben négy éve felavatott ’56-os emlékműnél tartottak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából. A korszak történéseit Tisoczki László polgármester idézte fel, aki szülei és nagyszülei által is sokat hallott a népnyomorító rendszerről, a beszolgáltatások, besúgások időszakáról, ami ellen fellázadt a magyar nép 1956-ban. A szabadságharc leverését követő megtorlások áldozata volt a kömpöci Túri Mihály is, akit “elítéltek azért, amit nem követett el.” Túri Mihály 1958-ban ítélték életfogytig tartó börtönre és 1972-ben szabadult büntetéséből. Túri Mihály 1990-ben Kömpöc első szabadon választott polgármestere lett és két cikluson keresztül irányította a falu életét. Túri Mihályt koholt vádak alapján ítélték el, ám többszöri kérelem ellenére sem rehabilitálták.
A négy évvel ezelőtti szoboravatón is megfogalmazódott: minden megtesz a község vezetése, hogy posztumusz rehabilitálják Túri Mihályt és ehhez segítséget ígért Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője is.
Túri Mihály rehabilitációját segíti a jövőben az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület (IKON) is, melyről Hágen Ádám alelnök szólt a megemlékezésen.
Az október 21-én tartott megemlékezésen a a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola diákjai adtak műsort, majd a szobor talapzatánál elhelyezték a megemlékezés virágait.

JÁSZSZENTLÁSZLÓ
Koszorúzással emlékeztek október 22-én az 1956-os forradalomra Jászszentlászlón. Az intézmények képviselői csendes főhajtás mellett helyezték el virágaikat a község főterén álló emlékműnél, így emlékezve a győztes forradalomra. A magyarok szabadságharcát 1956. november 4-én fojtották vérbe az országot lerohanó szovjet csapatok.
A megemlékezésről készült videót megtekintheti a következő linken: https://fb.watch/1jZGHMAmv9/

 

CSÓLYOSPÁLOS 

Az 1809. számú Boldog Özséb Cserkészcsapat szeretettel hívta és várta a falu minden lakóját nemezeti ünnepünk, az 1956-os forradalom és szabdságharc kitörésének 64. évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezésre. Az ünnepséget október 23-án tartották, az önkormányzati hivatal melletti, az 1956-os büszkeségpontnál.
A cserkészek ünnepi műsora után Á. Fúrús János polgármester köszöntőjét hallgathatták a jelenlévők, amelyet koszorúzás követett.

 

Forrás: KVT 

 

További friss hírek