83 ezer éjszaka: előkelő helyen Majsa

majsafurdoIdegenforgalomban jól teljesítünk, de vajon vissza lehet-e csábítani az elmaradt külföldieket?Mint arról korábban már beszámoltunk, 2013-ra vonatkozóan a „Az Év Tourinformátora” címet Vadkerti-Tóth Rita, a majsai Tourinform Iroda vezetője nyerte el. A több mint 20 éve a turizmusban dolgozó szakembert az elismerés apropóján kérdeztük munkájukról és a város idegenforgalmi lehetőségeiről.

Rita rögtön azzal kezdi, hogy a díj nem egyedül az ő érdeme, hanem Tapodi Zsuzsáé is, akivel együtt viszik a majsai Tourinform Irodát. Azt pedig, hogy az elismerésnek mekkora súlya van, az is mutatja, hogy a Magyar Turizmus Zrt. komolyan értékeli munkatársaik teljesítményét: ezúttal is tucatnyian voltak olyanok, akiktől például megvonták az irodavezetés jogát.

A jó teljesítményhez egyébként – magyarázza Rita – arra van szükség, hogy az adott iroda a hozzá tartozó térségből (esetükben ez Kiskőröstől Tompáig, illetve Félegyházától Halasig terjed) pontos és naprakész adatokat szolgáltasson a vendéglátókról és a programokról a központi adatbázis számára.

Vadkerti-Tóth Rita: visszacsábíthatók a külföldi vendégek is
Vadkerti-Tóth Rita: visszacsábíthatók a külföldi vendégek is

Ritáék ezen kívül nem csak a turistákat, hanem az itt élő külföldieket is segítik – az orvoshoz vagy a fodrászhoz történő bejelentkezéstől a programszervezésig gyakorlatilag mindennel. A Magyar Turizmus Zrt. gyakran küld „álvásárlókat” is, akik telefonon, vagy személyesen tesztelik az iroda munkatársainak nyelvtudását, szolgálatkészségét és hozzáállását. Ha valaki azt is megkérdezi, hogy hány fokos a fürdő vize, biztos, hogy ellenőr – jegyzi meg az irodavezető.

Ami a város – és a térség – idegenforgalmi trendjeit illeti, az elmúlt bő évtizedben csaknem 25 százalékkal nőtt a kereskedelmi vendégéjszakák száma, ami 2012-ben (ez a legfrissebb adat) több mint 74 ezer volt, a magánszálláshelyekkel együtt pedig csaknem 83 ezer. Ezzel a Dél-Alföldi Régióban Kiskunmajsa a negyedik legjobb eredményt érte el, úgy, hogy a városnak egyetlen szállodája sincs.

Az emelkedés egyébként főként a belföldi turistáknak köszönhető, az ő vendégéjszakáik száma 2001 óta bőven megduplázódott (jelenleg 64 ezer), miközben a külföldi vendégek 28 ezer helyett csak 18 ezer éjszakát alszanak Majsán.

Rita szerint ezt a csökkenést lehetne orvosolni, ám ehhez – többek között – jelen kellene lenni a külföldi utazás kiállításokon, amihez pedig pénz kell. Megjegyezte, a csinos, mintegy 30 milliós idegenforgalmi adóbevételből többet kellene visszaforgatni az iroda munkájába (is), hogy még inkább ki tudják használni a marketingben rejlő lehetőségeket.

Ezzel nem csak az elmaradt külföldi vendégeket lehetne visszacsábítani, hanem újakat is lehetne toborozni – hangsúlyozza Vadkerti-Tóth Rita, aki szerint a városnak olyan identitáserősítő és egyben turistacsalogató rendezvényekre is szüksége lenne, mint amilyen a szanki méz és meggy fesztivál, vagy a csólyosi birkafőző fesztivál, de csábtó lehetne a vendégek számára egy térségi kerékpárkölcsönző is.

Sebestyén István

További friss hírek