56-os emlékmű létesül Csólyospáloson

A képen látható kerítés helyére kerül az emlékmű.

 

Korábban a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány az 1956-os emlékév keretében az 1956-os Emlékbizottság megbízásából pályázatot hirdetett az országban Büszkeségpontok létrehozása céljából. A lehetőséggel Csólyospálos Község Önkormányzata is élt, amelynek következtében másfél millió forint támogatást nyertünk egy 56-os Emlékfal létrehozására.

Az Emlékfal felépítésével az önkormányzat az 50-es években sérelmet, hátrányt szenvedettek előtt tiszteleg, valamint emléket kíván állítani a forradalom és szabadságharc áldozatainak.

Az emlékmű helyén jelenleg az önkormányzat hivatala mellett lévő kerítés húzódik, amely évtizedekkel ezelőtt készült, állapota leromlott. A tervek szerint a kerítés lebontásra kerül, helyére épül az Emlékfal, amelynek az úgynevezett vakablak részébe kerül a sepsiszentgyörgyi illetőségű Balázs Antal fafaragó által készített 60 darab, egyenként 56 centiméter hosszú kopjafa.  A fal természetesen díszkivilágítást kap, ezért éjszaka is kiemelkedik a környezetéből. Felavatására a helyi amatőr színjátszók egy különleges, alkalomhoz illő darabbal készülnek.

Á. Fúrús János

polgármester

További friss hírek